Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

"Hij is van de beademing, dus het lange traject naar herstel is begonnen", meldt Andrew Wylie. "Het zal lang duren; de verwondingen zijn ernstig, maar zijn toestand gaat de goede kant op." Wylie liet zaterdag al aan The New York Times weten dat Rushdie weer had gepraat.

Rushdies zoon Zafar meldt namens de familie dat de toestand van zijn vader nog wel ernstig is, maar zegt "extreem opgelucht" te zijn dat hij van de beademing af is. Volgens Zafar heeft zijn vader nog altijd zijn gevoel voor humor. Ook bedankt hij alle mensen die Rushdie na het steekincident hebben geholpen. "We vragen om geduld en privacy terwijl de familie naast zijn bed bijeenkomt om hem te ondersteunen en hem door deze tijd heen te helpen."

Rushdie werd vrijdag tijdens een lezing in het westen van de staat New York neergestoken. De 75-jarige schrijver liep daarbij tien steekwonden op, onder meer in zijn hals, buik en oog. Vlak na de steekpartij werd een verdachte aangehouden, de 24-jarige Hadi Matar.

Over het motief achter de steekpartij is nog niets duidelijk. Vermoed wordt dat de aanval iets te maken heeft met het doodvonnis (fatwa) dat eind jaren tachtig door de Iraanse ayatollah Khomeini over Rushdie is uitgesproken na verschijning van zijn boek De duivelsverzen. Het werk wordt door veel moslims als godslasterlijk gezien.

Meer uit Buitenland

Koning Charles vanaf medio 2024 op Britse bankbiljetten afgebeeld

LONDEN (ANP) - De Britse koning Charles wordt naar verwachting vanaf medio 2024 op bankbiljetten afgebeeld, heeft de Bank of England dinsdag bekendgemaakt.

25 minuten geleden
Noodsituatie voor volksgezondheid in Florida om orkaan Ian

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Xavier Becerra heeft maandag een noodsituatie voor de volksgezondheid uitgeroepen voor de staat Florida vanwege de naderende orkaan Ian. De orkaan bereikt waarschijnlijk dinsdag de zuidpunt van Florida. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden liet weten met de lokale autoriteiten samen te werken om hulp te verlenen.

1 uur geleden
Amerikaans ruimtevaartuig crasht succesvol op ruimterots

HOUSTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben met hulp van Europa een experiment uitgevoerd waarbij een ruimtevaartuig op een ruimterots crasht. De missie DART, wat staat voor Double Asteroid Redirection Test, heeft als doel om te testen of het wegschieten van een ruimterots indien nodig mogelijk is. Zo kan de mensheid in de toekomst worden behoed voor verwoesting en vernietiging door de inslag van een asteroïde.

1 uur geleden
Nieuw monogram van koning Charles onthuld

LONDEN (ANP) - Het officiële monogram van koning Charles is maandag onthuld. Het logo zal te zien zijn op onder meer overheidsgebouwen, staatsdocumenten en brievenbussen. Volgens Britse media zal het huidige monogram van koningin Elizabeth de komende maanden en jaren worden vervangen.

3 uur geleden
Meer dan twintig organisaties eisen klimaatactie van hun regering

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan twintig organisaties wereldwijd eisen dat de regering van hun land strengere klimaatdoelen opstelt en naleeft. "Klimaatactie is een wettelijke plicht", schrijven ze in een open brief, verstuurd door het Climate Litigation Network. Als overheden niet luisteren naar de oproep stappen de organisaties naar de rechter.

3 uur geleden
Verdacht pakket bij huis belaagde Belgische minister ongevaarlijk

KORTRIJK (ANP/BELGA) - Het verdachte pakket dat maandagavond werd bezorgd bij de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne blijkt een onschuldig postpakje. De politie werd opgeschrikt toen een koerier zich meldde bij het huis van de minister, op wie criminelen het gemunt zouden hebben. Maar de explosievenopruimingsdienst is weer vertrokken en de afzetting rond de woning is opgeheven, meldt de politie.

7 uur geleden
Poetin verleent klokkenluider Snowden Russisch staatsburgerschap

MOSKOU (ANP) - President Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden maandag het Russische staatsburgerschap verleend. Hij ondertekende volgens persbureau TASS daarvoor een decreet. De voormalig CIA-medewerker had al bijna twee jaar een permanente verblijfsvergunning in Rusland, waar hij in 2013 neerstreek en politiek asiel vroeg.

8 uur geleden