
Australische premier wil betogers tegen racisme laten oppakken
SYDNEY (ANP/AFP) - De Australische premier Scott Morrison heeft zich de woede van antiracismedemonstranten op de hals gehaald door te dreigen hen te laten arresteren voor het overtreden van de coronaregels. Ook beweerde Morrison tot boosheid van velen dat slavernij in Australië nooit heeft bestaan.
Tienduizenden Australiërs demonstreerden deze week tegen racisme in eigen land en in de Verenigde Staten. Aanleiding was de dood van de zwarte arrestant George Floyd, die omkwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Critici willen dat de demonstraties die voor de komende dagen zijn aangekondigd, in verband met het coronavirus worden verboden. Daarmee is in Australië een debat ontstaan over de vrijheid van meningsuiting en het eigen verleden.
De conservatieve Morrison zei dat afstandsregels worden overtreden in de protesten, en dat dit tot uitstel van versoepelingen leidt. In een radio-interview antwoordde hij bevestigend op de vraag of demonstranten moeten worden aangeklaagd. "Wie hiermee dit weekend nog verder wil doorgaan, is respectloos naar zijn mede-Australiërs", aldus Morrison.
'Slavernij bestond hier niet'
In het interview beweerde Morrison bovendien dat slavernij in Australië nooit heeft bestaan. Dat kwam de premier op hoon van historici en activisten te staan, die erop wezen dat vele aboriginals en mensen van de eilanden in de Stille Zuidzee werden gedwongen te werken en werden uitgebuit op Australische suikerrietplantages. Aboriginals zijn nog altijd oververtegenwoordigd in de gevangenispopulatie. Zeker vierhonderd van hen kwamen in de laatste decennia om het leven in een cel.
Morrison gaf geen details over wat er volgens hem met de demonstranten moet gebeuren. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat zij op z'n minst een boete kunnen verwachten wegens het overtreden van het samenscholingsverbod. Australië heeft relatief lage aantallen nieuwe besmettingen. Restaurants, café's en scholen zijn heropend en er mag weer worden gesport. Wel gelden strikte afstandsregels.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat generaal-majoor David Zini benoemen tot het nieuwe hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, meldt zijn kantoor. De procureur-generaal heeft een dergelijke stap echter verboden en noemt het benoemingsproces voor de nieuwe chef van Shin Bet "gebrekkig". Mogelijk is er sprake van belangenverstrengeling en handelt Netanyahu in strijd met wettelijke richtlijnen, citeren Israëlische media de hoge functionaris van justitie.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De beroemde Amerikaanse universiteit Harvard mag van de regering van Donald Trump geen buitenlandse studenten meer inschrijven wegens vermeend antisemitisme en communistische beïnvloeding. Minister van Binnenlandse Veiligheid Kristi Noem dreigt andere universiteiten met vergelijkbare maatregelen.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben met elkaar gesproken over de dood van twee medewerkers van de Israëlische ambassade in Washington. De twee werden doodgeschoten. Tijdens het telefoongesprek kwam volgens het Witte Huis ook onder meer Iran aan bod.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Ruimtevaartbedrijf SpaceX mag volgende week weer een testvlucht uitvoeren met zijn onbemande Starship-vaartuig. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, de FAA, heeft daar toestemming voor gegeven. De lancering staat gepland voor de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd). Het is de negende testvlucht van het ruimtevaartuig.
9 uur geledenSAN DIEGO (ANP/AFP) - Meerdere mensen zijn om het leven gekomen door de crash van een privévliegtuig in een militaire woonwijk in San Diego in de Amerikaanse staat Californië. De slachtoffers waren inzittenden van het toestel, een Cessna 550, en zaten niet in de voertuigen of huizen die bij het ongeluk beschadigd raakten, aldus de autoriteiten.
9 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Groot-Brittannië gaat de Chagoseilanden in de Indische Oceaan overdragen aan Mauritius. De Britten mogen er samen met de Amerikanen nog wel 99 jaar een belangrijke vliegbasis blijven gebruiken. De Britse premier Keir Starmer maakte de ondertekening van de deal bekend, nadat rechters toestemming hadden verleend.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties vinden de humanitaire hulp die tot Gaza is toegelaten ontoereikend. Het gaat daarbij niet alleen om de beperkte hoeveelheid, maar ook de samenstelling van de goederen.
11 uur geleden