Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische premier naar Frankrijk om banden te herstellen

Australische premier naar Frankrijk om banden te herstellen

PARIJS/CANBERRA (ANP) - De Australische premier Anthony Albanese heeft Australische media bevestigd dat hij komende week naar Frankrijk reist om president Emmanuel Macron te ontmoeten. Albanese zegt dat hij formeel de diplomatieke banden wil "herstellen" na de onderzeeërsrel van vorig jaar. Frankrijk reageerde destijds woedend toen Australië de bestelling van een aantal Franse duikboten annuleerde.

Die overeenkomst zou gaan om tientallen miljarden euro's. De vorige Australische regering maakte in september bekend het nieuwe veiligheidspact AUKUS te sluiten met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om de invloed van China tegen te gaan in de regio rond de Stille Oceaan. Zonder overleg met Parijs werd de deal met Frankrijk geschrapt, om Amerikaanse onderzeeërs aan te schaffen. Macron was beledigd en riep uit boosheid tijdelijk de ambassadeurs uit Australië en de Verenigde Staten terug naar Parijs.

De rel ontstond onder de vorige Australische regering, dus het is volgens Albanese tijd om opnieuw te beginnen. Hij zegt persoonlijk door Macron te zijn uitgenodigd en verwacht een warm welkom. Volgens de premier zouden de twee landen op een "respectvolle en eerlijke manier" met elkaar om moeten gaan. Eerder deze maand maakte zijn regering bekend 555 miljoen euro te betalen aan de Franse scheepsbouwer ter compensatie voor de geannuleerde bestelling.

Albanese is in Europa voor de uitgebreide NAVO-top van volgende week. Hij zou ook zijn uitgenodigd door de Oekraïense president Volodimir Zelenski om Kiev te bezoeken, maar het is nog niet duidelijk of hij dat ook gaat doen.

Meer uit Buitenland

Gewonden bij steekpartij in Duitse school, dader aangehouden

WUPPERTAL (ANP) - In een middelbare school in het Duitse Wuppertal heeft iemand leerlingen met een mes aangevallen, melden Duitse media. Volgens Duitse media is de dader overmeesterd en aangehouden, nadat er gewonden waren gevallen.

10 minuten geleden
Italië mag van Albanees parlement twee asielkampen bouwen

TIRANA (ANP/RTR) - Het Albanese parlement heeft ingestemd met een migratiedeal met Italië. Dat land kan daardoor verdergaan met de bouw van twee aanmeldcentra. In die centra wordt gekeken of migranten in aanmerking komen om naar Italië te komen, of dat ze worden teruggestuurd.

12 minuten geleden
Drie maanden voorwaardelijk voor Belgische youtuber Acid

BRUSSEL (ANP) - De populaire Vlaamse youtuber Acid krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 800 euro opgelegd omdat hij vorig jaar namen heeft bekendgemaakt van leden van de studentenvereniging die betrokken waren geweest bij een gewelddadige ontgroening. Aankomend studentenlid Sanda Dia overleed als gevolg van de ontberingen. De lage straffen die de daders vervolgens kregen, wekten grote verontwaardiging in België.

1 uur geleden
Roep om vertrek Britse parlementsvoorzitter om Gazadebat

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle staat onder druk na een chaotisch verlopen debat over een wapenstilstand in de Gazastrook. Britse media berichten dat tientallen parlementariërs het vertrouwen in de voorzitter hebben opgezegd. Het voormalige Labourlid zag zich genoodzaakt excuses aan te bieden.

1 uur geleden
Kara-Moerza roept Poetin-critici vanuit cel op niet te wanhopen

MOSKOU (ANP/AFP) - De bekende Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza roept Russen op om niet te wanhopen na de dood van Aleksej Navalny. Net als Navalny voor zijn dood zit Kara-Moerza een lange gevangenisstraf uit in Siberië. De criticus van Vladimir Poetin werd tot 25 jaar veroordeeld voor het "verspreiden van desinformatie".

2 uur geleden
Kremlin: Biden had Poetin geen gestoorde hufter moeten noemen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden zich op een ongepaste manier heeft uitgelaten over zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov heeft Biden zich gedragen als een "cowboy uit Hollywood".

2 uur geleden
Doden en gewonden bij schietpartij op Westelijke Jordaanoever

MAALE ADUMIM (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnse aanvallers hebben op de bezette Westelijke Jordaanoever het vuur geopend op automobilisten, meldt de Israëlische politie. Er vielen een dode en acht gewonden. De drie aanvallers zijn ook gedood.

2 uur geleden