Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische premier naar Frankrijk om banden te herstellen

Australische premier naar Frankrijk om banden te herstellen

PARIJS/CANBERRA (ANP) - De Australische premier Anthony Albanese heeft Australische media bevestigd dat hij komende week naar Frankrijk reist om president Emmanuel Macron te ontmoeten. Albanese zegt dat hij formeel de diplomatieke banden wil "herstellen" na de onderzeeërsrel van vorig jaar. Frankrijk reageerde destijds woedend toen Australië de bestelling van een aantal Franse duikboten annuleerde.

Die overeenkomst zou gaan om tientallen miljarden euro's. De vorige Australische regering maakte in september bekend het nieuwe veiligheidspact AUKUS te sluiten met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten om de invloed van China tegen te gaan in de regio rond de Stille Oceaan. Zonder overleg met Parijs werd de deal met Frankrijk geschrapt, om Amerikaanse onderzeeërs aan te schaffen. Macron was beledigd en riep uit boosheid tijdelijk de ambassadeurs uit Australië en de Verenigde Staten terug naar Parijs.

De rel ontstond onder de vorige Australische regering, dus het is volgens Albanese tijd om opnieuw te beginnen. Hij zegt persoonlijk door Macron te zijn uitgenodigd en verwacht een warm welkom. Volgens de premier zouden de twee landen op een "respectvolle en eerlijke manier" met elkaar om moeten gaan. Eerder deze maand maakte zijn regering bekend 555 miljoen euro te betalen aan de Franse scheepsbouwer ter compensatie voor de geannuleerde bestelling.

Albanese is in Europa voor de uitgebreide NAVO-top van volgende week. Hij zou ook zijn uitgenodigd door de Oekraïense president Volodimir Zelenski om Kiev te bezoeken, maar het is nog niet duidelijk of hij dat ook gaat doen.

Meer uit Buitenland

Japanse premier op verrassingsbezoek in Kyiv

TOKIO/KYIV (ANP/AFP) - De Japanse premier Fumio Kishida is onderweg naar Oekraïne, waar hij dinsdag president Volodymyr Zelensky zal ontmoeten. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dit na berichtgeving van Japanse media over het verrassingsbezoek. Bij omroep NHK was al te zien hoe de premier in Polen aan boord van een trein richting Oekraïne stapte.

17 minuten geleden
Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

LONDEN (ANP) - Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

1 uur geleden
Oekraïne: Russische raketten op Krim vernietigd door explosie

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Russische raketten die per spoor vervoerd werden in het noordelijke deel van het schiereiland de Krim zijn vernietigd door een explosie, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie maandagavond. Kyiv zegt niet of het achter de explosie in de buurt van de stad Dzjankoj zit, maar meldt in een verklaring wel dat "de demilitarisering van Rusland" door blijft gaan.

2 uur geleden
Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven.

6 uur geleden
EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is "heel, heel gevaarlijk", zegt buitenlandchef Josep Borrell.

7 uur geleden
Overal in Frankrijk spontane demonstraties na aanblijven regering

PARIJS (ANP) - In allerlei Franse steden zijn maandagavond spontane demonstraties ontstaan vanwege de omstreden pensioenplannen van de regering. In Parijs waren 2000 agenten op de been vanwege de protesten. In de Franse hoofdstad werden 171 mensen gearresteerd. Ook in steden als Bordeaux, Lille, Toulouse, Straatsburg, Nantes, Rennes en Lyon gingen mensen de straat op, net als in kleinere Franse plaatsen als Limoges, Amiens en Caen.

8 uur geleden
4 miljoen euro voor strafrechtelijk onderzoek en steun Oekraïne

LONDEN (ANP) - Meer dan dertig ministers hebben tijdens een conferentie in Londen steun beloofd aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof (ICC) naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Het gaat om zo’n 4 miljoen euro, plus hulp in de vorm van expertise, zei de Britse minister van Justitie en gastheer Dominic Raab na afloop van het overleg. De conferentie werd samen met Nederland georganiseerd.

9 uur geleden