Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische premier: 'Assange vrij om naar huis te gaan'

Australische premier: 'Assange vrij om naar huis te gaan'

CANBERRA (ANP) - De Australische Wikileaks-oprichter Julian Assange is "vrij om terug naar huis te gaan" als de rechtszaken waarbij hij betrokken is voorbij zijn, heeft de Australische premier Scott Morrison dinsdag gezegd. Een Britse rechter verbood maandag de uitlevering van Assange aan de Verenigde Staten. Daar wil men de klokkenluider laten terechtstaan voor spionage en het publiceren van geheime documenten. De Britse rechter achtte de kans dat Assange zichzelf bij uitlevering iets zou aandoen te groot.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde op de uitspraak door te zeggen dat het zal doorgaan met proberen om Assange uitgeleverd te krijgen. De aanklagers gaan naar verwachting in beroep tegen het uitleveringsverbod dat de rechter heeft uitgesproken. Assange wordt nu vastgehouden in de Londense Belmarsh-gevangenis.

Premier Morrison zei in een radio-interview dat de Australische staat geen partij is in de zaak en dat Assange recht heeft op consulaire bijstand. "Mocht de beroepszaak niet slagen, mag hij natuurlijk terugkomen naar Australië, zoals elke Australiër", aldus Morrison.

Assange (49) wordt door de Verenigde Staten van 18 strafbare feiten verdacht. Klokkenluiderspagina Wikileaks publiceerde ten tijde van de regering-Obama geregeld gelekte militaire documenten en diplomatieke correspondentie. De Verenigde Staten werden daardoor een aantal keer ernstig in verlegenheid gebracht. De Amerikaanse regering stelt dat Wikileaks Amerikaanse levens in gevaar heeft gebracht.

De aanhangers van Assange zien hem echter als een klokkenluider die wordt vervolgd omdat hij Amerikaanse misdaden in Irak en Afghanistan aan de kaak stelde. Zij noemen de vervolging van Assange een politiek gemotiveerde aanval op de journalistiek en de vrijheid van meningsuiting.

Wikileaks werd bekend bij het grote nieuwspubliek toen het in 2010 een video publiceerde van een Amerikaanse apachehelikopter van waaruit in 2007 een tiental mensen in Bagdad werd doodgeschoten. Onder hen waren ook twee medewerkers van het Britse persbureau Reuters.

Assange kreeg maandag ook steun van Mexico aangeboden. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bood de Australiër politiek asiel aan. Die zet is zeer waarschijnlijk tegen het zere been van de Amerikanen.

Meer uit Buitenland

Noord-Korea wil niets weten van Zuid-Koreaans aanbod

PYONGYANG (ANP/AFP/RTR) - Noord-Korea heeft geen oren naar het voorstel van Seoul om de ontwikkeling van kernwapens stil te leggen in ruil voor economische steun. Kim Yo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, heeft het voorstel van de zuiderburen vrijdag "absurd" genoemd.

57 minuten geleden
Verdachten vast voor moord in 2018 op bejaarde crimineel Bulger

HAZELTON (ANP/RTR) - De politie heeft drie verdachten geïdentificeerd voor de moord op de beruchte crimineel James 'Whitey' Bulger, die in 2018 op 89-jarige leeftijd in een zwaarbeveiligde gevangenis werd vermoord. Twee van de mannen zitten momenteel vast, één voormalige gevangene is opnieuw gearresteerd vanwege de moord op de voormalige FBI-informant.

2 uur geleden
Rechter staat open voor delen document rond huiszoeking Trump

PALM BEACH (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse rechter staat open voor het delen van het FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van een woning van oud-president Donald Trump, mits het daar speciaal voor is aangepast. Het ministerie van Justitie krijgt een week om de gewijzigde versie in te dienen bij rechter.

6 uur geleden
Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

8 uur geleden
EU weet ruzie Servië en Kosovo nog niet te bezweren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie slaagt er nog niet in het hoogopgelopen conflict tussen Servië en Kosovo te sussen. Crisisoverleg in Brussel met de premiers van de beide Balkanlanden heeft geen overeenstemming gebracht, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell na afloop.

9 uur geleden
Paus sluit onderzoek naar 'aanrandende' kardinaal uit

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus heeft een formeel kerkelijk onderzoek naar een aanklacht tegen de Canadese kardinaal Marc Ouellet wegens aanranding uitgesloten. De paus verklaarde dat er onvoldoende basis is voor zo'n onderzoek, meldt het Vaticaan.

10 uur geleden
Zelenski ziet bezoek van Erdogan als krachtige steunbetuiging

LVIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschrijft het bezoek van zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan aan zijn land als een "krachtige steunbetuiging van zo'n machtig land". Het is de eerste keer dat Erdogan in Oekraïne is sinds de Russische invasie.

10 uur geleden