Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische politie houdt honderden betogers tegen lockdown aan

Australische politie houdt honderden betogers tegen lockdown aan

SYDNEY (ANP/AFP/RTR) - De Australische politie is in de zuidoostelijke steden Melbourne en Sydney in actie gekomen tegen demonstraties tegen de lockdown. In Melbourne waren duizenden betogers op de been en meer dan tweehonderd mensen zijn aangehouden. Bij botsingen tussen de betogers en de politie raakten daar zes agenten gewond.

In Sydney had de politie er alles op gezet om te voorkomen dat er betogers kwamen, onder meer met wegafzettingen. Toch slaagden 250 mensen er volgens de politie in om in het centrum te betogen. Daarbij zijn bijna vijftig arrestaties verricht, volgens plaatselijke media. De politie hield in Sydney 38.000 automobilisten tegen die mogelijk op weg waren naar het protest. Om de betogingen te smoren was ook het openbaar vervoer stilgelegd, net als taxi- en busondernemingen.

Sydney en de deelstaat New South Wales, waarin de stad ligt, verkeren al weken in een overwegend strenge lockdown in een poging de verspreiding van de besmettelijke Delta-variant van het coronavirus in te dammen. Nadat vrijdag 642 nieuwe besmettingen waren gemeld in de staat, besloten de autoriteiten de lockdown te verlengen. Er is een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur. De lockdown in de metropool Melbourne werd zaterdag uitgebreid naar andere regio's in de deelstaat Victoria.

Westelijke en zuidwestelijke wijken

De maatregelen zijn echter niet overal hetzelfde. De strengste beperkingen van het openbare leven zijn in Sydney westelijke en zuidwestelijke wijken, meldde de BBC. Daar mogen de inwoners in twaalf deelgemeenten bijvoorbeeld ook niet langer dan een uur per dag buiten sporten of relaxen. Het gaat vooral om armere wijken met een etnisch gemengde bevolking. De regering heeft afgelopen week driehonderd militairen naar de wijken gestuurd om de politie te helpen de lockdownmaatregelen af te dwingen. Dit heeft tot woede geleid bij plaatselijke politici, die klagen dat de mensen in de wijken als tweederangsburgers worden behandeld.

Ruim de helft van alle 25 miljoen Australiërs heeft momenteel te maken met lockdownmaatregelen. De regering voert uitbraken van het coronavirus in de grote steden Melbourne en Sydney aan als de reden voor de ingrijpende maatregelen.

Meer uit Buitenland

Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

49 minuten geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

1 uur geleden
Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

1 uur geleden
Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen "absurd" en een vorm van "nieuw antisemitisme", zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.

1 uur geleden
VS veroordelen 'gelijkstellen' Israël en Hamas door ICC-aanklager

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het verzoek van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen zowel leiders van Israël als Hamas veroordeeld. Biden noemde de beslissing van Karim Khan "schandalig".

2 uur geleden
VN-baas condoleert Iran voor verlies president

NEW YORK (ANP/DPA/AFP) - VN-secretaris-generaal António Guterres heeft zijn condoleances overgebracht aan de familie van de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi, de regering en de bevolking van Iran. Een woordvoerder zei dat het nieuws over zijn overlijden Guterres "verdrietig" maakte. Raisi kwam om het leven door een helikoptercrash, samen met minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian en zeven anderen.

2 uur geleden
VK: aanvraag voor arrestatiebevel Netanyahu 'helpt niet'

LONDEN (ANP/RTR) - Het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel aan te vragen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu "helpt niet", zei een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak.

3 uur geleden