Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische parlementariërs brengen bezoek aan Taiwan

Australische parlementariërs brengen bezoek aan Taiwan

CANBERRA (ANP/AFP) - Een delegatie van Australische parlementariërs gaat zondag naar Taiwan voor een bezoek van vijf dagen. De reis levert naar verwachting een woedende reactie vanuit Beijing op, net nu de moeizame relatie tussen China en Australië verbetering toont.

Een dergelijk bezoek aan Taiwan heeft al ruim drie jaar niet plaatsgevonden, een periode waarin veel strenge coronamaatregelen van kracht waren. De delegatie bestaat uit zes leden van de regerende partij Labor en twee oppositiepartijen. China reageerde eerder dit jaar woedend toen Amerikaanse volksvertegenwoordigers Taiwan bezochten, onder meer met militaire oefeningen.

Premier Anthony Albanese benadrukt dat het niet om een overheidsbezoek gaat en dat het vaker voorkomt dat parlementariërs naar Taiwan afreizen. Hij had vorige maand een overleg met de Chinese president Xi Jinping. Bij deze ontmoeting, de eerste tussen leiders van de twee landen in jaren, werd geprobeerd de banden aan te halen na jaren van vijandigheid.

China was woedend toen Australië in 2017 met wetgeving tegen Chinese invloeden kwam en opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Daarnaast kwam Canberra met een 5G-ban voor het Chinese telecombedrijf Huawei. Beijing kwam met economische sancties tegen Australië en schortte diverse vormen van contact op.

Meer uit Buitenland

Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

1 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

2 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

2 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

5 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

7 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

7 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

8 uur geleden