Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische Labour-partij behaalt meerderheid in parlement

Australische Labour-partij behaalt meerderheid in parlement

CANBERRA (ANP) - De Australische Labour-partij heeft genoeg zetels weten te bemachtigen om een meerderheid in het parlement te behalen, heeft de nieuwe premier Anthony Albanese dinsdag gezegd. Volgens zijn partij lijkt het erop dat Labour 76 zetels krijgt, precies genoeg voor een meerderheid. Mogelijk neemt dit aantal nog toe tot 77 zetels. De partij hoeft hierdoor geen minderheidsregering te vormen.

"Australiërs hebben hun vertrouwen in ons geplaatst en dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Een enorme verantwoordelijkheid om onze beloftes waar te maken, beloftes waarvoor wij een duidelijk mandaat hebben als regering met een meerderheid in het parlement", zei Albanese in een televisietoespraak.

De centrumlinkse partij van Albanese won op 21 mei de parlementsverkiezingen in Australië, waarop hij vorige week werd beëdigd als nieuwe premier van het land. Voormalig premier Scott Morrison gaf zijn nederlaag al snel toe, maar doordat de uitslag in sommige regio's weinig scheelde en doordat er veel per post werd gestemd, is de definitieve uitslag na tien dagen nog steeds niet bekend.

Doordat Labour nu een meerderheid heeft, hoeft de partij niet te onderhandelen met de overige, veelal kleine, partijen in het Huis van Afgevaardigden om wetgeving door te voeren. De regering is nog wel afhankelijk van steun van andere partijen in de Senaat.

Albanese houdt dinsdag een partijbijeenkomst om de invulling van zijn kabinet te bespreken. Volgens Australische media maakt hij deze invulling kort daarop bekend.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

1 uur geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

2 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

2 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

4 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

5 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

6 uur geleden