Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische kardinaal Pell vrijgesproken

Australische kardinaal Pell vrijgesproken

CANBERRA (ANP/RTR/DPA) - Het Australische hooggerechtshof heeft dinsdag de veroordeling van kardinaal George Pell vanwege kindermisbruik vernietigd. De 78-jarige geestelijke werd eerder schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van twee 13-jarige koorknapen en kreeg daarvoor zes jaar celstraf. Pell is inmiddels vrijgelaten. Hij zat meer dan een jaar vast.

Het misbruik zou in de jaren negentig hebben plaatsgevonden toen Pell aartsbisschop was van Melbourne. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en ging eerder zonder succes in beroep tegen zijn veroordeling. Volgens de hoogste Australische rechter is echter niet met zekerheid te zeggen dat de misbruikbeschuldigingen kloppen en had de jury daar meer oog voor moeten hebben. Reden de veroordeling te vernietigen. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

De Australische kardinaal was de hoogste geestelijke ooit, tegen wie een aanklacht werd ingediend wegens seksueel misbruik. Pell, die vanwege de beschuldigingen in december 2018 uit de Raad van Kardinalen was gezet, was een van de belangrijkste adviseurs van de paus.

Onrecht

Pell zegt de uitspraak te zien als het rechtzetten van "een ernstig onrecht", ook al maakt hij zijn aanklager geen verwijten. "Ik wil niet dat mijn vrijspraak bijdraagt aan de pijn en bitterheid die velen voelen. Er is meer dan genoeg pijn en bitterheid." De kardinaal voegde eraan toe dat zijn proces "geen referendum was over de katholieke kerk, noch een referendum over hoe de kerkelijke autoriteiten in Australië zijn omgegaan met de misdaad van pedofilie in de kerk."

Het Vaticaan reageert positief op de uitspraak van het hof. Pell heeft volgens een verklaring "gewacht tot de waarheid is vastgesteld". De Heilige Stoel zegt altijd vertrouwen te hebben gehad in het Australische rechtssysteem en benadrukt ook dat kindermisbruik altijd moet worden aangepakt.

Meer uit Buitenland

VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen in Armenië

GENÈVE (ANP/RTR) - De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is voorbereid op de opvang van zo'n 120.000 vluchtelingen in Armenië. In dat land zijn sinds vorige week meer dan 88.000 inwoners uit Nagorno-Karabach aangekomen. Zij zijn op de vlucht voor Azerbeidzjan, dat zich volgens hen schuldig maakt aan etnische zuiveringen.

52 seconden geleden
Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 52 doden en 58 gewonden gevallen, aldus een lokale gezondheidsfunctionaris.

49 minuten geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

1 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

2 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

2 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

3 uur geleden
Tweede lozing afvalwater Fukushima gepland voor volgende week

TOKIO (ANP/AFP) - Japan gaat volgende week een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima in zee lozen, heeft de Japanse energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gemeld. De eerste lozing vond plaats op 24 augustus. "De inspecties na de eerste lozing zijn voltooid. De tweede lozing vindt plaats op 5 oktober", zei TEPCO donderdag.

5 uur geleden