Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australische havens weer open na cyberaanval

Australische havens weer open na cyberaanval

SYDNEY (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote havens die 40 procent van de Australische vrachthandel afhandelen zijn heropend na een cyberaanval. De hack van afgelopen vrijdag op DP World, een van de grootste havenexploitanten ter wereld, leidde tot het staken van de activiteiten in de oostelijke havens van Melbourne, Sydney en Brisbane en in Fremantle in het westen.

Hoewel de activiteiten gedeeltelijk werden hervat, zouden het onderzoek naar de cyberaanval en de maatregelen om het netwerk te beschermen de dienstverlening nog dagenlang kunnen verstoren, zei DP World in een verklaring. Door de hack heeft de havenexploitant een achterstand van 30.000 zeecontainers weg te werken die zich in havens in heel Australiƫ hebben opgestapeld.

Het bedrijf verwacht maandag 5000 containers uit de vier havens te vervoeren, minder dan een kwart van het normale dagelijkse volume in het hele land, aldus een woordvoerder. Nu DP World de komende dagen ook wordt getroffen door lokale stakingen, kan het volgens de woordvoerder tot volgende week duren voordat de normale activiteiten in Australiƫ worden hervat. DP World beheert bijna 40 procent van de goederen die Australiƫ in- en uitgaan.

DP World sloot zijn systemen van het internet af toen de aanval vrijdag werd ontdekt. Vrachtwagens konden daardoor geen vracht meer lossen of ophalen in de vier havens. Welke organisatie achter de hack zit is nog niet bekend. DP World werkt samen met de Australische overheid en cyberautoriteiten om de aanval te onderzoeken.

Meer uit Financieel

CPB bevestigt: relatief minder belasting voor grootverdieners

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders met de hoogste inkomens betalen relatief minder belasting dan de groep daar net onder. Dit komt doordat hun belastingdruk niet zoals bij veel Nederlanders vooral door de sociale premies en belastingen in box 1 wordt bepaald, maar door de vennootschapsbelasting. Dit heeft het Centraal Planbureau (CPB) bekendgemaakt in nieuw, langjarig onderzoek naar de hoogste inkomens.

35 minuten geleden
Huizenprijzen opnieuw sterker gestegen, meer woningen verkocht

DEN HAAG (ANP) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in april opnieuw sterker gestegen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ook wisselden die maand meer koopwoningen van eigenaar ten opzichte van een jaar eerder.

35 minuten geleden
Kleine plussen op Wall Street, Palo Alto Networks bij dalers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag kleine koerswinsten zien in afwachting van de notulen van de recentste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank en de kwartaalcijfers van AI-chipproducent Nvidia op woensdag. Cybersecuritybedrijf Palo Alto Networks stond bij de dalers op Wall Street na de bekendmaking van resultaten.

2 uur geleden
Lagarde heeft er vertrouwen in dat inflatie onder controle is

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone onder controle is. Dat zei ze in een interview met de Ierse televisie. Lagarde hintte er daarmee op dat een eerste renteverlaging volgende maand waarschijnlijk is.

2 uur geleden
Oprichter en voorzitter Klaus Schwab van het WEF treedt af

DAVOS (ANP/BLOOMBERG) - Klaus Schwab, de oprichter van het World Economic Forum (WEF), treedt af als uitvoerend voorzitter. Dat heeft Schwab gemeld in een mail aan het personeel. Het WEF heeft zijn besluit om de dagelijkse leiding uit handen te geven ook bevestigd.

4 uur geleden
Animatiestudio Pixar schrapt veel banen om kosten te besparen

EMERYVILLE (ANP/BLOOMBERG) - Pixar Animation Studios, bekend van succesvolle animatiefilms als Toy Story en Finding Nemo, gaat ongeveer 175 banen schrappen, ofwel circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Moederbedrijf Walt Disney is bezig met forse kostenbesparingen en ook Pixar ontkomt daar niet aan.

6 uur geleden
Kleine min voor AEX, laadpalenmaker Alfen keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een kleine min de handel uitgegaan. Bij de bedrijven op het Damrak was de producent van laadpalen en systemen voor het elektriciteitsnet Alfen een opvallende daler na bekendmaking van cijfers die negatief werden ontvangen door beleggers.

6 uur geleden