Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australisch eiland vernoemd naar de Queen ter ere van jubileum

Australisch eiland vernoemd naar de Queen ter ere van jubileum

CANBERRA (ANP/RTR) - De Australische premier Anthony Albanese heeft zaterdag een klein eiland in de stad Canberra officieel vernoemd naar Koningin Elizabeth II. Dat gebeurde ter ere van haar platina jubileum. De Queen zit zeventig jaar op de troon. Aspen Island in de hoofdstad heet voortaan officieel Queen Elizabeth II Island.

Het kunstmatige eiland werd in 1963 geopend en kreeg toen de naam Aspen Island, vernoemd naar de espenboom. De naamswijziging is "een symbool van de verwantschap tussen Groot-Brittannië en Australië. Vandaag vieren wij haar lange leven en 70 jaar dienst aan Australië en het Gemenebest, met maar liefst 16 bezoeken aan onze natie", aldus Albanese tijdens de ceremonie.

Eerder deze week benadrukte de premier dat de relatie tussen Australië en de monarchie volwassener is geworden. Met die uitspraak werd het debat aangewakkerd over de vraag of Australië een republiek moest worden. Die discussie kreeg dinsdag een nieuwe dimensie toen Albanese binnen zijn ministerie de eerste "assistent-minister voor de republiek" van het land benoemde.

Het debat over de vraag of de natie een republiek moet worden, wordt al tientallen jaren gevoerd in Australië. De eilandstaat werd in 1788 door de Britten gekoloniseerd en is nog steeds een belangrijk lid van het Gemenebest. De koningin is het formele staatshoofd van Australië. In 1999 stemde in een nationaal referendum over deze kwestie een meerderheid van 55 procent voor handhaving van de huidige status van Australië.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

8 uur geleden