Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Australiërs zeggen vaak 'no worries, mate', maar dit is anders'

'Australiërs zeggen vaak 'no worries, mate', maar dit is anders'

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Australië, Marion Derckx, heeft de nodige crises meegemaakt, maar zoiets als de bosbranden in Australië nog nooit. "Heel intens. Heftig." Derckx is deze week in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie.

Derckx maakt de bosbranden mee op dezelfde manier als de Australiërs. Hoe dat is? "Australiërs zijn nuchtere mensen die in moeilijke situaties zeggen 'no worries, mate', maar dit is anders. Hoewel men er aanvankelijk niet zo opkeek van bosbranden, beseft iedereen nu dat dit van een andere orde is."

Twee Nederlanders meldden zich tot nu toe bij het consulaat omdat zij door de bosbranden in de problemen zaten. Derckx: "Gelukkig in beide gevallen slechts een verbrand paspoort. Een makkelijk op te lossen probleem." Over de evacuatie van landgenoten hoefde Derckx zich geen zorgen te maken. "Dat doen de Australische autoriteiten, en dat doen ze bovendien uitstekend." Nederlanders doen ook wat terug, vertelt ze. "Maar omdat Nederlanders hier snel integreren doen ze dat vooral met de Australiërs. Ze gaan bijvoorbeeld bij de vrijwillige brandweer."

Toeristen

Derckx heeft nog een hartenkreet: "Als je van plan was naar Australië te gaan, ga dan. Het is veilig, en er zijn goede hulpmiddelen om te bekijken hoe de situatie zich plaatselijk ontwikkelt. Dat is ook een oproep van de Australiërs. 'Where are the tourists?', vragen zij zich af. Australiërs willen graag zo snel mogelijk terug naar 'business as usual' en Nederlandse toeristen kunnen helpen om dat weer op gang te brengen."

Voordat Derckx ongeveer een jaar geleden werd benoemd tot ambassadeur in Canberra, bekleedde ze dezelfde functie in de Filipijnen. "Een grotere tegenstelling is nauwelijks mogelijk. Maar dat houdt het werk ook zo interessant." Met de Australiërs is het volgens haar makkelijk schakelen. "We zitten vaak op een lijn. De samenwerking in de zaak MH17 is daar een goed en heel belangrijk voorbeeld van", stelt ze desgevraagd. "Ook trekken we vaak samen op om de internationale wet- en regelgeving te versterken en leren we van elkaar in het omgaan met veranderende geopolitieke verhoudingen."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

2 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

2 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

3 dagen geleden
Nagel beticht 'onfatsoenlijke' Den Haan van 'ultieme zetelroof'

HILVERSUM (ANP) - Voorzitter Jan Nagel van 50PLUS noemt het besluit van Liane den Haan om de partij te verlaten en de enige Tweede Kamerzetel zelf te behouden "onfatsoenlijk en de ultieme zetelroof". Hij vindt het zeer onterecht dat ze haar zetel niet aan de partij afstaat, omdat ze "deze zetel niet zelf heeft veroverd, maar heeft te danken aan de ijzersterke merknaam 50PLUS."

4 dagen geleden
Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

4 dagen geleden
FVD-Kamerlid Van Haga: 5 meiposter was ongepast

DEN HAAG (ANP) - De vergelijking die Forum voor Democratie deze week trok tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen was onnodig en onverstandig. Dat vindt FVD-Kamerlid Wybren van Haga. Hij zei dat donderdag in een debat over de inzet van coronatesten om delen van de samenleving weer eerder te kunnen openen.

4 dagen geleden
50PLUS-leider Den Haan fel over partijbestuur in evaluatie

DEN HAAG (ANP) - "We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd." Zo kenschetsen 50PLUS-lijsttrekker Liane den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries de manier waarop de verkiezingscampagne van de partij verliep, in een interne evaluatie in handen van het ANP.

5 dagen geleden