
'Australiërs zeggen vaak 'no worries, mate', maar dit is anders'
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Australië, Marion Derckx, heeft de nodige crises meegemaakt, maar zoiets als de bosbranden in Australië nog nooit. "Heel intens. Heftig." Derckx is deze week in Nederland voor de jaarlijkse ambassadeursconferentie.
Derckx maakt de bosbranden mee op dezelfde manier als de Australiërs. Hoe dat is? "Australiërs zijn nuchtere mensen die in moeilijke situaties zeggen 'no worries, mate', maar dit is anders. Hoewel men er aanvankelijk niet zo opkeek van bosbranden, beseft iedereen nu dat dit van een andere orde is."
Twee Nederlanders meldden zich tot nu toe bij het consulaat omdat zij door de bosbranden in de problemen zaten. Derckx: "Gelukkig in beide gevallen slechts een verbrand paspoort. Een makkelijk op te lossen probleem." Over de evacuatie van landgenoten hoefde Derckx zich geen zorgen te maken. "Dat doen de Australische autoriteiten, en dat doen ze bovendien uitstekend." Nederlanders doen ook wat terug, vertelt ze. "Maar omdat Nederlanders hier snel integreren doen ze dat vooral met de Australiërs. Ze gaan bijvoorbeeld bij de vrijwillige brandweer."
Toeristen
Derckx heeft nog een hartenkreet: "Als je van plan was naar Australië te gaan, ga dan. Het is veilig, en er zijn goede hulpmiddelen om te bekijken hoe de situatie zich plaatselijk ontwikkelt. Dat is ook een oproep van de Australiërs. 'Where are the tourists?', vragen zij zich af. Australiërs willen graag zo snel mogelijk terug naar 'business as usual' en Nederlandse toeristen kunnen helpen om dat weer op gang te brengen."
Voordat Derckx ongeveer een jaar geleden werd benoemd tot ambassadeur in Canberra, bekleedde ze dezelfde functie in de Filipijnen. "Een grotere tegenstelling is nauwelijks mogelijk. Maar dat houdt het werk ook zo interessant." Met de Australiërs is het volgens haar makkelijk schakelen. "We zitten vaak op een lijn. De samenwerking in de zaak MH17 is daar een goed en heel belangrijk voorbeeld van", stelt ze desgevraagd. "Ook trekken we vaak samen op om de internationale wet- en regelgeving te versterken en leren we van elkaar in het omgaan met veranderende geopolitieke verhoudingen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.
34 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Kamer komt met dusdanig ambitieuze plannen om de begroting te vertimmeren dat het kabinet de effecten ervan nog niet kan overzien, zeker niet als er meerdere voorstellen worden aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte kondigde in het debat over de begrotingsplannen voor volgend jaar aan dat alle moties (voorstellen die Kamerfracties doen) in principe worden 'ontraden'. Plannen die niet voorzien zijn van een financieringsvoorstel, worden "dubbel ontraden", grapte de premier.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt de keuze om wel of niet aanspraak te maken op het Nationaal Groeifonds "een duivels dilemma". De Tweede Kamer wil eventueel uit dit fonds putten om het uitstellen van de accijnsverhoging op benzine en de verlaging op energiebelasting te kunnen betalen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de enorme hoeveelheid plannen die fracties donderdag hebben ingediend om de begroting te verbouwen "enigszins overmoedig" en vooral ook "onzorgvuldig." In een paar uur tijd hebben partijen 67 moties ingediend om de begroting van het demissionaire kabinet flink aan te passen of met aanvullende wensen te komen. Al die plannen kosten bergen met geld, zonder dat over zowel het plan zelf als de financiële dekking ervan goed is nagedacht, zei Omtzigt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na de val van het kabinet is "die knellende coalitiedwang" verdwenen, wat samenwerken in de Kamer een stuk makkelijker maakt, ziet GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Tijdens het marathondebat over de begroting van volgend jaar is het "gelukt het minimumloon te verhogen, iets te doen voor de middeninkomens en de kinderopvangtoeslag", zo schetste hij.
2 uur geleden