Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australiërs mogen na anderhalf jaar weer naar het buitenland

Australiërs mogen na anderhalf jaar weer naar het buitenland

CANBERRA (ANP) - Australië gaat na anderhalf jaar een verbod op internationale reizen verregaand versoepelen. Australiërs en inwoners met een permanente verblijfsvergunning mogen vanaf november het land weer verlaten, maakte premier Scott Morrison bekend. Daarmee vervalt een van de strengste maatregelen die internationaal is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Australië sloot de internationale grens grotendeels in maart 2020, toen het coronavirus wereldwijd om zich heen greep. Inwoners hadden daarna een geldige reden nodig om naar het buitenland te vertrekken. Australiërs die terugvlogen naar hun thuisland moesten daar op eigen kosten twee weken in quarantaine in een hotel. Het strenge grensbeleid leverde het land in de internationale pers bijnamen op als 'Fort Australië'.

De autoriteiten hebben op grote schaal verzoeken afgewezen van mensen die het land wilden verlaten of juist naar Australië wilden komen. Dat gebeurde volgens overheidscijfers in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 100.000 keer. De regering kondigde vrijdag aan dat het beleid kan worden versoepeld nu de vaccinatiegraad steeds verder stijgt.

Vaccinatiegraad

"Het is tijd om Australiërs hun leven terug te geven", zei premier Morrison op een persconferentie. Volledig gevaccineerde Australiërs mogen binnenkort weer naar het buitenland en kunnen bij terugkeer zeven dagen thuis in quarantaine. Niet-gevaccineerde reizigers krijgen nog wel te maken met de verplichte en dure hotelquarantaine van veertien dagen.

Het internationale reisverkeer wordt niet overal in Australië op hetzelfde moment hervat. Deelstaten moeten eerst een vaccinatiegraad hebben van minstens 80 procent, schrijft omroep ABC. Op meerdere plaatsen in het land worden al proefprojecten uitgevoerd waarbij mensen onder toezicht in thuisquarantaine gaan.

Inreisverbod

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways reageerde positief op de aankondiging van Morrison. Dat bedrijf voerde de afgelopen achttien maanden maar mondjesmaat passagiersvluchten uit. Het gaat nu vanaf 14 november weer meerdere vluchten in de week uitvoeren tussen Sydney en Londen en Sydney en Los Angeles.

Australië liet de afgelopen anderhalf jaar ook vrijwel geen buitenlanders toe. Dat strenge inreisverbod geldt ook voor Nederlanders. Een regeringsbron zei tegen persbureau Reuters dat al wordt gesproken over plannen om ook weer buitenlandse bezoekers toe te laten, maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies zou moeten gebeuren.

De sluiting van de Australische grens wordt genoemd als een van de redenen dat het aantal coronabesmettingen in het land relatief laag is. In het circa 25 miljoen inwoners tellende Australië zijn sinds het begin van de pandemie ongeveer 107.000 coronagevallen vastgesteld en circa 1300 patiënten overleden aan het virus. Toch moesten de afgelopen maanden herhaaldelijk grote steden in lockdown vanwege uitbraken van de besmettelijke Delta-variant.

Meer uit Buitenland

Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

1 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

2 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

4 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

4 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

9 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

13 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

19 uur geleden