Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australiërs mogen na anderhalf jaar weer naar het buitenland

Australiërs mogen na anderhalf jaar weer naar het buitenland

CANBERRA (ANP) - Australië gaat na anderhalf jaar een verbod op internationale reizen verregaand versoepelen. Australiërs en inwoners met een permanente verblijfsvergunning mogen vanaf november het land weer verlaten, maakte premier Scott Morrison bekend. Daarmee vervalt een van de strengste maatregelen die internationaal is genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Australië sloot de internationale grens grotendeels in maart 2020, toen het coronavirus wereldwijd om zich heen greep. Inwoners hadden daarna een geldige reden nodig om naar het buitenland te vertrekken. Australiërs die terugvlogen naar hun thuisland moesten daar op eigen kosten twee weken in quarantaine in een hotel. Het strenge grensbeleid leverde het land in de internationale pers bijnamen op als 'Fort Australië'.

De autoriteiten hebben op grote schaal verzoeken afgewezen van mensen die het land wilden verlaten of juist naar Australië wilden komen. Dat gebeurde volgens overheidscijfers in de eerste vijf maanden van dit jaar meer dan 100.000 keer. De regering kondigde vrijdag aan dat het beleid kan worden versoepeld nu de vaccinatiegraad steeds verder stijgt.

Vaccinatiegraad

"Het is tijd om Australiërs hun leven terug te geven", zei premier Morrison op een persconferentie. Volledig gevaccineerde Australiërs mogen binnenkort weer naar het buitenland en kunnen bij terugkeer zeven dagen thuis in quarantaine. Niet-gevaccineerde reizigers krijgen nog wel te maken met de verplichte en dure hotelquarantaine van veertien dagen.

Het internationale reisverkeer wordt niet overal in Australië op hetzelfde moment hervat. Deelstaten moeten eerst een vaccinatiegraad hebben van minstens 80 procent, schrijft omroep ABC. Op meerdere plaatsen in het land worden al proefprojecten uitgevoerd waarbij mensen onder toezicht in thuisquarantaine gaan.

Inreisverbod

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways reageerde positief op de aankondiging van Morrison. Dat bedrijf voerde de afgelopen achttien maanden maar mondjesmaat passagiersvluchten uit. Het gaat nu vanaf 14 november weer meerdere vluchten in de week uitvoeren tussen Sydney en Londen en Sydney en Los Angeles.

Australië liet de afgelopen anderhalf jaar ook vrijwel geen buitenlanders toe. Dat strenge inreisverbod geldt ook voor Nederlanders. Een regeringsbron zei tegen persbureau Reuters dat al wordt gesproken over plannen om ook weer buitenlandse bezoekers toe te laten, maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies zou moeten gebeuren.

De sluiting van de Australische grens wordt genoemd als een van de redenen dat het aantal coronabesmettingen in het land relatief laag is. In het circa 25 miljoen inwoners tellende Australië zijn sinds het begin van de pandemie ongeveer 107.000 coronagevallen vastgesteld en circa 1300 patiënten overleden aan het virus. Toch moesten de afgelopen maanden herhaaldelijk grote steden in lockdown vanwege uitbraken van de besmettelijke Delta-variant.

Meer uit Buitenland

Anti-Israëlactivisten bij ESF-openingsceremonie: schaam je

BASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".

35 minuten geleden
Israël steunt Amerikaans plan voor hervatten hulpverlening Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.

1 uur geleden
Turkije wil vredesoverleg tussen Rusland en Oekraïne faciliteren

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.

1 uur geleden
Paus roept bij eerste zondagsgebed tot vrede in Oekraïne en Gaza

VATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.

2 uur geleden
Zelensky: bereid tot overleg met Rusland, bestand eerste stap

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".

4 uur geleden
Regeringspartij Zuid-Korea behoudt oude presidentskandidaat

SEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.

6 uur geleden
Macron: Poetins voorstel voor onderhandelingen 'niet genoeg'

PRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.

7 uur geleden