
Australië zoekt uit of China militaire piloten inhuurde
CANBERRA (ANP) - Australië gaat uitzoeken of voormalige gevechtspiloten tegen betaling de Chinese luchtmacht helpen. De Australische minister van Defensie Richard Marles zegt dat hij "erg geschokt en bezorgd" zou zijn als die praktijk ook in zijn land voorkomt, bericht omroep ABC. Hij heeft zijn ministerie gevraagd daar onderzoek naar te doen.
Het Verenigd Koninkrijk maakte eerder ook al duidelijk het onwenselijk te vinden als voormalige gevechtspiloten gaan werken voor China. Die communistische volksrepubliek zou al tientallen Britse piloten met lucratieve contracten hebben verleid om hun kennis te delen en Chinese collega's te trainen. De Chinese luchtmacht leert zo hoe het effectiever kan optreden tijdens een conflict.
Het is nog onduidelijk of ook voormalige Australische militaire piloten werken voor China. Toch wordt door de Australische oppositie al opgeroepen om met wetgeving te komen die zo'n overstap zou verbieden. "We kunnen niet toestaan dat informatie over onze geheimen en werkwijze wordt overgedragen aan een ander land", zei oppositieleider Peter Dutton. "En vooral niet aan het China van president Xi."
Australië zelf
Australië huurt zelf ook buitenlandse oud-militairen in. De krant The Washington Post bericht dat het land sinds 2015 meerdere oud-admiraals en andere voormalige topmedewerkers van de Amerikaanse marine in de arm heeft genomen. Die adviseren de Australische overheid tijdens onderhandelingen met de VS en het Verenigd Koninkrijk over het delen van nucleaire technologie voor onderzeeërs.
Uit onderzoek van de krant komt naar voren dat adviesfuncties lucratief kunnen zijn voor voormalige topfiguren van de Amerikaanse marine. Zij werkten in sommige gevallen gelijktijdig als adviseur voor Australië, Amerikaanse scheepsbouwers en de Amerikaanse marine. Een oud-admiraal stopte dit jaar met zijn advieswerk voor de Australische regering vanwege mogelijke belangenverstrengeling.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag zijn omvangrijke uitgavenwet bekrachtigd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet, bekend als One Big Beautiful Bill, was eerder al door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.
3 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Bij overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren.
6 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas zegt klaar te zijn om "onmiddellijk" onderhandelingen te starten over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël in Gaza. Eerder vrijdag had de beweging overleg gevoerd met andere Palestijnse facties over het door Qatarese en Egyptische bemiddelaars opgestelde voorstel.
6 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR) - De Servische politie is begonnen harder op te treden bij de al ruim acht maanden aanhoudende protesten tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Demonstranten die bijvoorbeeld wegen blokkeren, worden opgepakt.
7 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De atoominspecteurs van het internationale agentschap IAEA hebben Iran verlaten, ondanks een eerdere oproep van het agentschap om "het onmisbare toezicht te hervatten". Dat is een gevolg van het besluit van Teheran van woensdag om de samenwerking met het agentschap op te zeggen.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen uitgewisseld. De uitruil maakt deel uit van de afspraken die de landen met elkaar maakten tijdens onderhandelingen in Istanbul, begin vorige maand.
15 uur geledenROME (ANP) - Het aantal gewonden bij het geëxplodeerde tankstation in Rome is opgelopen naar 45. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Volgens de president van de regio Lazio waar Rome onder valt, is de situatie nu onder controle.
15 uur geleden