Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië woedend op China wegens nepfoto Australische militair

Australië woedend op China wegens nepfoto Australische militair

AUSTRALIË (ANP/DPA) - De Australische premier Scott Morrison is woedend over een "weerzinwekkende, schandalige en afschuwelijke" tweet van een vooraanstaande Chinese regeringswoordvoerder en eist een verontschuldiging van Peking.

Australische aanklagers doen momenteel onderzoek naar negentien militairen van het land in verband met vermeende oorlogsmisdaden die tussen 2005 en 2016 door speciale troepen in Afghanistan zijn gepleegd. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, plaatste een nepbeeld op Twitter van een als Australische militair verklede man die een bloedig mes tegen de keel van een Afghaans kind houdt.

Morrison noemde de tweet, die was gepost op een officieel account van de Chinese overheid, een "schandalige en walgelijke smet" op de Australische strijdkrachten en riep Twitter op om de tweet offline te halen. "Het is ronduit schandalig en kan op geen enkele basis gerechtvaardigd worden. De Chinese regering zou zich totaal moeten schamen voor dit bericht", zei Morrison over de tweet.

Gevraagd naar de tweet tijdens een reguliere persconferentie, antwoordde de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Hua Chunying: "Moet de Australische regering zich niet schamen als Australische soldaten zulke gruwelijke misdaden begaan?" Ze zei dat Australië "een formele verontschuldiging moet aanbieden aan het Afghaanse volk", eraan toevoegend dat "het een feit is dat Australische soldaten onschuldige burgers in Afghanistan op brute wijze hebben afgeslacht".

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjaanse president slaat gesprek met Armenië toch over

GRANADA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev heeft besloten om donderdag de gesprekken met Armenië over de toekomst van Nagorno-Karabach toch over te slaan. Volgens het Azerbeidzjaanse staatspersbureau APA zegde Aliyev zijn bezoek af omdat er een "anti-Azerbeidzjaanse sfeer" hing rond het overleg, dat plaats zou vinden in het Spaanse Granada. EU-bronnen bevestigen dat de president wegblijft.

1 uur geleden
Nobelprijs Scheikunde voor nanotechnologie, namen waren uitgelekt

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Scheikunde gaat dit jaar naar de Tunesische Amerikaan Moungi Bawendi, de Amerikaan Louis E. Brus en de Rus Aleksej Ekimov. Zij ontvangen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun werk aan nanotechnologie. Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen woensdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Servische politicus die aanval in Kosovo organiseerde vrijgelaten

BELGRADO (ANP/RTR) - De etnisch Servische politicus die achter een dodelijke schietpartij in Kosovo zegt te zitten, is vrijgelaten uit de cel. Een Servisch hof vindt het niet nodig om Milan Radoicic in detentie te houden. De politicus was dinsdag aangehouden nadat hij Kosovo was ontvlucht.

2 uur geleden
Paus kritisch op klimaatbeleid: we naderen een mogelijk breekpunt

ROME (ANP) - Paus Franciscus is kritisch op het klimaatbeleid wereldwijd. Hij heeft de laatste jaren ingezien dat de internationale reactie op de klimaatcrisis "niet adequaat is geweest, terwijl de wereld waarin we leven aan het instorten is en wellicht een breekpunt nadert". Dat schrijft de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de woensdag gepubliceerde encycliek, een pauselijke brief.

2 uur geleden
Honderden migranten op zee gered bij Griekenland, kampen weer vol

ATHENE (ANP/DPA) - De Griekse kustwacht en passerende schepen hebben dinsdag en woensdag zeker 239 migranten gered op zee. Zij zaten op kleine bootjes. De voorzieningen op de Griekse eilanden zijn ondertussen niet meer toereikend om alle asielzoekers op te vangen. Daar zitten in de opvangkampen meer mensen dan ze aankunnen.

2 uur geleden
Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

3 uur geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

4 uur geleden