Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

CANBERRA (ANP/RTR) - Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn, zo heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt. Daarmee wordt bedoeld dat Australië niet meer CO2 zal uitstoten dan het opneemt. Het klimaatdoel wordt niet in wetgeving gevat.

De doelstelling komt na internationale kritiek in de aanloop naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint, nadat Morrison eerder weigerde met een klimaatdoel te komen. Australië is een van de grootste producenten van gas en steenkool, en behoort daarnaast ook nog eens tot een van de meest vervuilende landen ter wereld.

De premier zegt dat Australië het doel grotendeels zal bereiken met technologische ontwikkelingen. Daar zal de regering 20 miljard Australische dollar (ruim 12,9 miljard euro) voor vrijmaken.

Kolen en gas

Critici spreken van een zwak plan, onder meer omdat de regering bij het verminderen van de uitstoot afhankelijk zal zijn van consumenten en bedrijven. Ook zeggen zij dat Australië niet kan blijven rekenen op de export van kool en gas, omdat de vraag steeds kleiner wordt, en personeel in die sectoren daarop moet voorbereiden in plaats van aan hun lot over te laten.

Op dezelfde dag dat Morrison het klimaatdoel bekendmaakte, werd tegen zijn regering een aanklacht ingediend door inwoners van twee eilandjes bij de Australische noordkust. Zij vinden dat er niet genoeg tegen klimaatverandering is gedaan, waardoor nu hun woningen worden bedreigd door onder meer overstromingen en stormen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Vijf Omikron-besmettingen vastgesteld in New York

NEW YORK (ANP) - In de Amerikaanse staat New York zijn vijf besmettingen met de nieuwe Omikron-variant vastgesteld. De gouverneur van de staat, Kathy Hochul, meldde dat donderdag. "Laat me duidelijk zijn: dit is geen reden tot ongerustheid. We wisten dat deze variant eraan zat te komen en we hebben de middelen om de verspreiding te stoppen", aldus Hochul in een tweet.

10 minuten geleden
Canada registreert recordtemperatuur van 22,5 graden in winter

VANCOUVER (ANP) - Canadese meteorologen hebben deze week in het westen van het land recordtemperaturen van 22,5 graden Celsius gemeten. Afgelopen zomer werd de regio getroffen door historische hittegolven en sinds september is er veel hitte vanuit de subtropen overgewaaid.

11 minuten geleden
Regering Suriname zwicht voor horeca en verruimt avondklok

PARAMARIBO (ANP) - Na protesten van de horecasector en overleg met het bedrijfsleven heeft de Surinaamse regering besloten de avondklok te verruimen. De maatregel geldt vanaf vrijdag niet meer vanaf 21.00 uur, maar gaat pas om 23.00 uur in. Het uitgaansverbod eindigt dagelijks om 05.00 uur.

12 minuten geleden
Eerste Australiër lokaal besmet met Omikron-variant

SYDNEY (ANP) - Australië heeft vrijdag de eerste lokale besmetting met de Omikron-variant van het coronavirus geregistreerd. Het gaat om een scholier in Sydney die positief testte op de variant, zonder zelf recentelijk in het buitenland te zijn geweest.

14 minuten geleden
Merkel waarschuwt bij afscheid voor antidemocratische tendenzen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar afscheid gewaarschuwd voor antidemocratische tendenzen. Ze riep de Duitsers op bijvoorbeeld aanhangers van samenzweringstheorieën tegen te spreken. Er zijn grenzen aan het tolereren van andersdenkenden die de democratie kunnen bedreigen, vond de christendemocrate bij haar vertrek, nadat ze zestien jaar aan de macht is geweest. Ze wordt naar verwachting woensdag opgevolgd door de sociaaldemocraat Olaf Scholz.

6 uur geleden
Zuid-Afrika: besmettingsrisico met Omikron drie keer hoger

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus geeft een drie keer hoger risico op besmetting dan de al zeer besmettelijke Delta-variant, melden Zuid-Afrikaanse gezondheidsinstellingen. Zij zeggen bewijs te hebben dat de Omikron-variant mensen die eerder zijn besmet en immuun zouden moeten zijn voor Covid-19 opnieuw kan besmetten. Het onderzoek is nog niet beoordeeld door andere wetenschappers en is daarom nog niet gepubliceerd.

7 uur geleden
Regeringsleider Oostenrijk kondigt al weer vertrek aan

WENEN (ANP) - De regeringsleider van Oostenrijk, bondskanselier Alexander Schallenberg, heeft zijn aftreden aangekondigd. De politicus van de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) volgde bijna twee maanden geleden zijn partijgenoot Sebastian Kurz op, die vertrok omdat justitie hem verdenkt van corruptie.

8 uur geleden