Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

CANBERRA (ANP/RTR) - Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn, zo heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt. Daarmee wordt bedoeld dat Australië niet meer CO2 zal uitstoten dan het opneemt. Het klimaatdoel wordt niet in wetgeving gevat.

De doelstelling komt na internationale kritiek in de aanloop naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint, nadat Morrison eerder weigerde met een klimaatdoel te komen. Australië is een van de grootste producenten van gas en steenkool, en behoort daarnaast ook nog eens tot een van de meest vervuilende landen ter wereld.

De premier zegt dat Australië het doel grotendeels zal bereiken met technologische ontwikkelingen. Daar zal de regering 20 miljard Australische dollar (ruim 12,9 miljard euro) voor vrijmaken.

Kolen en gas

Critici spreken van een zwak plan, onder meer omdat de regering bij het verminderen van de uitstoot afhankelijk zal zijn van consumenten en bedrijven. Ook zeggen zij dat Australië niet kan blijven rekenen op de export van kool en gas, omdat de vraag steeds kleiner wordt, en personeel in die sectoren daarop moet voorbereiden in plaats van aan hun lot over te laten.

Op dezelfde dag dat Morrison het klimaatdoel bekendmaakte, werd tegen zijn regering een aanklacht ingediend door inwoners van twee eilandjes bij de Australische noordkust. Zij vinden dat er niet genoeg tegen klimaatverandering is gedaan, waardoor nu hun woningen worden bedreigd door onder meer overstromingen en stormen.

Meer uit Buitenland

Hongaarse toprechter genoemd als nieuwe president na schandaal

BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De Hongaarse regeringspartij Fidesz schuift een nieuwe kandidaat naar voren om de opgestapte Katalin Novák te vervangen. Het gaat om Tamás Sulyok, de voorzitter van het Constitutionele Hof.

1 uur geleden
Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

2 uur geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

2 uur geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

2 uur geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

2 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

2 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

3 uur geleden