Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn

CANBERRA (ANP/RTR) - Australië wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn, zo heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt. Daarmee wordt bedoeld dat Australië niet meer CO2 zal uitstoten dan het opneemt. Het klimaatdoel wordt niet in wetgeving gevat.

De doelstelling komt na internationale kritiek in de aanloop naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint, nadat Morrison eerder weigerde met een klimaatdoel te komen. Australië is een van de grootste producenten van gas en steenkool, en behoort daarnaast ook nog eens tot een van de meest vervuilende landen ter wereld.

De premier zegt dat Australië het doel grotendeels zal bereiken met technologische ontwikkelingen. Daar zal de regering 20 miljard Australische dollar (ruim 12,9 miljard euro) voor vrijmaken.

Kolen en gas

Critici spreken van een zwak plan, onder meer omdat de regering bij het verminderen van de uitstoot afhankelijk zal zijn van consumenten en bedrijven. Ook zeggen zij dat Australië niet kan blijven rekenen op de export van kool en gas, omdat de vraag steeds kleiner wordt, en personeel in die sectoren daarop moet voorbereiden in plaats van aan hun lot over te laten.

Op dezelfde dag dat Morrison het klimaatdoel bekendmaakte, werd tegen zijn regering een aanklacht ingediend door inwoners van twee eilandjes bij de Australische noordkust. Zij vinden dat er niet genoeg tegen klimaatverandering is gedaan, waardoor nu hun woningen worden bedreigd door onder meer overstromingen en stormen.

Meer uit Buitenland

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

PRAAG (ANP) - Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

5 uur geleden
Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

RESTON (ANP/RTR) - Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

8 uur geleden
VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering. Blinken deed zijn uitspraken in een toespraak voor de liberale Amerikaanse lobbygroep J Street, die zich in Washington inzet voor een tweestatenoplossing in Israël.

10 uur geleden
Ook Shanghai versoepelt coronamaatregelen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai versoepelt maandag zijn coronabeleid. Een negatieve testuitslag is vanaf dan niet meer verplicht voor het openbaar vervoer en openbare locaties zoals parken en toeristische attracties.

16 uur geleden
Vulkaan op Java uitgebarsten, evacuatie van omwonenden

JAKARTA (ANP/RTR/DPA) - De Semeru-vulkaan op het Indonesische eiland Java is uitgebarsten. De Indonesische autoriteiten hebben de hoogste alarmfase afgekondigd en zijn overgegaan op de evacuatie van omwonenden.

16 uur geleden
Primeur voor Israëlische president met bezoek aan Bahrein

MANAMA (ANP/AFP) - Voor het eerst brengt een president van Israël een bezoek aan Bahrein. De twee landen haalden in 2020 de banden aan en willen nu op economisch gebied nog nauwer gaan samenwerken.

17 uur geleden
Procureur-generaal: Iran schaft omstreden moraalpolitie af

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft de omstreden moraalpolitie afgeschaft, aldus de Iraanse procureur-generaal. Het land staat al ruim twee maanden in het teken van protesten die ontstonden na een arrestatie door deze politie. De 22-jarige Mahsa Amini stierf in detentie.

19 uur geleden