Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië wijst Franse kritiek over onderzeebootdeal af

Australië wijst Franse kritiek over onderzeebootdeal af

CANBERRA (ANP/AFP) - Australië is "openhartig, open en eerlijk" tegen Frankrijk geweest over de zorgen die het land had over de deal om Franse onderzeeërs te kopen, voordat het contract werd verscheurd. Dat zei minister Peter Dutton van Defensie zondag in een gesprek met Sky News Australia.

Frankrijk beschuldigde de Verenigde Staten en Australië er zaterdag van te hebben gelogen over een inmiddels geannuleerde bestelling tussen Frankrijk en Australië. Volgens dat contract zou laatstgenoemde Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro kopen. Australië besloot in plaats daarvan een nieuwe deal te sluiten met de VS en het Verenigd Koninkrijk: het veiligheidspact AUKUS. Als onderdeel van deze deal ontvangt het land een vloot Amerikaanse onderzeeërs met nucleaire aandrijving.

Dutton zei dat zijn regering altijd "openhartig, open en eerlijk" is geweest tegen Frankrijk over de zorgen die er waren over de deal. Die was te duur en liep jaren achter op schema. De defensieminister zei de "Franse ontsteltenis" te begrijpen, maar gaf ook aan dat "suggesties dat de zorgen niet door de Australische regering zijn uitgesproken, eerlijk gezegd indruisen tegen wat er in het openbaar naar buiten is gebracht en zeker wat er gedurende een lange periode publiekelijk is gezegd. De regering heeft die zorgen gehad en we hebben ze geuit".

Ernstige crisis

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian sprak zaterdag van een "ernstige crisis" tussen de bondgenoten. "Er is sprake van leugens, huichelarij, een grote inbreuk op het vertrouwen en minachting", aldus de minister. "Dit kan niet tussen bondgenoten." Le Drian noemde het Verenigd Koninkrijk bovendien "opportunistisch", vanwege diens betrokkenheid bij de deal.

President Emmanuel Macron besloot vanwege de crisis vrijdag zijn ambassadeurs uit de VS en Australië terug te roepen. Volgens Le Drian is dit een "zeer symbolische" actie met als doel de ernst van de crisis duidelijk te maken. Volgens Le Drian hebben Macron en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar nog niet gesproken over de kwestie.

Begrip

Premier Scott Morrison van Australië zei tijdens een persconferentie begrip te hebben voor de teleurstelling van Frankrijk over het afblazen door Canberra van de onderzeebootdeal, maar dat het land zijn belangen moest beschermen.

"Natuurlijk is het een tegenvaller voor de Franse regering, dus ik begrijp hun teleurstelling. Maar tegelijkertijd moet Australië, zoals elke soevereine natie, altijd beslissingen nemen die in het nationale defensiebelang zijn."

Meer uit Buitenland

Trump kan na uitspraak verder met ontmantelen onderwijsministerie

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor de regering om het ministerie van Onderwijs verder te ontmantelen. De hoogste rechters besloten om een uitspraak van een lagere rechter te schrappen, die juist een deel van de massa-ontslagen van afgelopen maanden had teruggedraaid. Door het oordeel van het Hooggerechtshof mag de regering nu weer doorgaan met het ontslaan van functionarissen.

19 minuten geleden
Zelensky is Trump dankbaar voor Amerikaanse wapens

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat hij zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump dankbaar is voor diens deal met NAVO-landen. Die overeenkomst moet ervoor zorgen dat Oekraïne de beschikking krijgt over Amerikaanse luchtverdedigingswapens, raketten en munitie. Ook zette Trump Rusland onder druk om binnen vijftig dagen een "deal" te sluiten met Oekraïne. Anders zouden zware heffingen volgen.

1 uur geleden
Xi en Modi sturen Poetin naar onderhandelingstafel, denkt Rutte

WASHINGTON (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte verwacht dat China en India er bij Rusland op gaan aandringen om serieuzer te gaan onderhandelen met Oekraïne. Als het Kremlin dat blijft weigeren, worden zij immers getroffen door Amerikaanse sancties, stelt Rutte.

2 uur geleden
Buitenlandchef EU over ultimatum Trump: 50 dagen duurt erg lang

BRUSSEL (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU heeft voorzichtig positief gereageerd op het ultimatum dat de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland heeft gesteld. Kaja Kallas noemde het tegenover de pers een goede zaak dat Trump een krachtig standpunt inneemt tegenover Rusland. "Aan de andere kant is 50 dagen een erg lange periode als we zien dat er elke dag onschuldige burgers worden gedood."

3 uur geleden
Hamas noemt Netanyahu struikelblok bij overleg

DOHA (ANP/AFP) - Hamas heeft tijdens het moeizaam verlopende overleg over een bestand in de Gazastrook uitgehaald naar de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die zou een deal in de weg staan. "Netanyahu is bedreven in het dwarsbomen van onderhandelingen en is niet bereid om tot enige overeenkomst te komen", stelt Hamas in een verklaring.

4 uur geleden
Rutte: dankzij deal met VS luchtafweer en raketten voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - Oekraïne krijgt dankzij een nieuwe wapendeal met de Verenigde Staten "luchtverdedigingswapens, raketten en munitie", zegt NAVO-chef Mark Rutte. Europese landen kopen die van de VS, waarna zij Oekraïne kunnen helpen, zei Rutte op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump. Er zitten in ieder geval de felbegeerde Patriot-luchtverdedigingssystemen bij, zei Trump.

5 uur geleden
Trump: in 50 dagen Oekraïne-deal, anders heffingen voor Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten dreigen Rusland met "heel zware heffingen" als het niet binnen vijftig dagen een "deal" sluit over Oekraïne. De Amerikaanse president Donald Trump is "heel ongelukkig" met de houding van het Kremlin, zei hij tijdens een bezoek van NAVO-chef Mark Rutte.

5 uur geleden