Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië werkt aan nieuw klimaatdoel en wil VN-klimaattop houden

Australië werkt aan nieuw klimaatdoel en wil VN-klimaattop houden

CANBERRA (ANP/AFP) - De nieuwe regering in Australië komt "zeer binnenkort" met een ambitieuzer klimaatdoel en wil samen met buurlanden in de Grote Oceaan de klimaattop van de Verenigde Naties organiseren. Minister Penny Wong van Buitenlandse Zaken maakte dat bekend tijdens een werkbezoek aan Fiji.

De plannen zijn in lijn met het groenere beleid dat premier Anthony Albanese heeft beloofd. Bij de vorige VN-klimaattop, de COP26 vorig jaar in Schotland, werd het land nog geleid door een conservatieve premier die een groot voorstander was van de kolenindustrie. "Australië heeft zijn verantwoordelijkheid verwaarloosd", zei Wong.

Australië is een van 's werelds grootste exporteurs van gas en kolen. De vorige premier, Scott Morrison, had beloofd de kolenmijnen in het land zo lang mogelijk open te houden als mogelijk is. In aanloop naar COP26 zei hij dat Australië tegen 2050 CO2-neutraal wil worden, maar weigerde dit klimaatdoel in de Australische wet vast te leggen. Ook was zijn regering terughoudend met klimaatdoelen voor 2030.

Het is nog niet duidelijk of de centrumlinkse regering van Albanese een meerderheid heeft in het parlement. De uitslag van de parlementsverkiezingen van vorige week zaterdag is nog niet compleet. De partij van Albanese wint volgens de Australische omroep ABC zeker 75 zetels. Hij heeft nog een van de vier nog te verdelen zetels nodig voor een meerderheid.

Meer uit Buitenland

Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

16 minuten geleden
Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

38 minuten geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

47 minuten geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

3 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

6 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

8 uur geleden
Republikein dient motie in voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse vertegenwoordiger Matt Gaetz heeft maandagavond een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy uit het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwijderen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Volgens de regels van het orgaan dient er binnen twee dagen over de motie te worden gestemd.

10 uur geleden