Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië stelt onderzoek in naar 'coronacruiseschip'

Australië stelt onderzoek in naar 'coronacruiseschip'

SYDNEY (ANP/RTR) - De Australische politie heeft gesproken met de kapitein van een cruiseschip dat in verband is gebracht met honderden coronabesmettingen in Australië. Onderzoekers namen ook elektronische logboeken van de Ruby Princess mee als bewijs in een onderzoek dat is ingesteld. Dat zei politiecommissaris Mick Fuller van de staat New South Wales.

"Ze spraken met de kapitein van het schip en die was buitengewoon behulpzaam", aldus Fuller tijdens een persconferentie. "Schepen hebben een zwarte doos die erg lijkt op die van internationale vliegtuigen. Die doos en ander bewijsmateriaal hebben we in beslag genomen voor verder onderzoek."

Het schip bevindt zich al weken in Australische wateren. Ongeveer 2700 passagiers mochten vorige maand zonder gezondheidscontroles van boord, hoewel Australië eigenlijk had besloten cruiseschepen te weren. Naderhand bleken 400 opvarenden besmet te zijn met het coronavirus, vijftien van hen zijn overleden. Dat leidde tot beschuldigingen dat de bemanning de omvang van de ziekte verborgen hield toen toestemming werd gevraagd om van boord te gaan.

Het schip mocht maandag weer aanleggen in een haven ten zuiden van Sydney vanwege de medische toestand aan boord. Zo'n tweehonderd van de circa duizend bemanningsleden van de Ruby Princess vertonen symptomen van het virus. Zieke bemanningsleden krijgen aan boord een medische behandeling of worden naar een ziekenhuis gebracht.

Meer uit Buitenland

VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

3 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

5 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

6 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

6 uur geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

7 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

7 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

8 uur geleden