
Australië scherpt milieudoelen voor vervuilers niet aan
MELBOURNE (ANP/RTR) - Australië lijkt vooralsnog niet van plan strengere regels op te stellen voor vervuilende industrieën. De Australische minister van Energie Angus Taylor verwierp maandag een oproep van een lobbygroep van de grootste bedrijven van het land om strengere emissielimieten te gaan hanteren voor de ergste vervuilers. Ook werd geen indicatie gegeven welke doelstellingen de regering wel zou kunnen aankondigen in het licht van de VN-klimaattop later deze maand.
Premier Scott Morrison probeert steun te krijgen binnen de eigen coalitie voor een doelstelling van netto nul in 2050 en mogelijk een ambitieuzere doelstelling voor 2030, in de aanloop naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow. Eerder beloofde Australië om de uitstoot met 26 tot 28 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005.
De Business Council of Australia, die de grootste bedrijven van het land vertegenwoordigt, waaronder mijnbouwers, gas- en elektriciteitsproducenten, zei eerder dat tegen 2030 emissiereducties tot 50 procent onder het niveau van 2005 kunnen worden bereikt. Ook sprak de lobbyclub van grote voordelen voor de economie als dat gebeurt.
De lobbyclub stelde dat bedrijven die meer dan 25 miljoen ton CO2 per jaar uitstoten verplicht moeten worden koolstofcompensaties te betalen. De huidige drempel bedraagt 100 miljoen ton per jaar. Tijdens zijn toespraak bij een energie- en klimaatconferentie op maandag veegde Taylor de aanbevelingen van de lobbygroep snel van tafel.
Als het zogeheten vrijwaringsmechanisme wordt aangescherpt, betekent dat volgens Taylor een heimelijke koolstofbelasting waar de consument uiteindelijk voor zal moeten betalen. Dat is voor hem onaanvaardbaar. Taylor zei ook dat het belangrijkste doel van de regering was om de belangrijkste industrieën te beschermen, met inbegrip van gas, kolen, zware industrie en landbouw, los van de benodigde investeringen in duurzame oplossingen.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.
26 minuten geledenVEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.
39 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla en General Motors (GM) behoorden vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Eigenaren van een elektrische auto van GM kunnen daardoor vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten terecht bij alle laadpunten van concurrent Tesla. Het aandeel GM won 4 procent.
57 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Vakbond FNV dreigt met stakingen bij vrachtafhandelbedrijf Swissport Cargo op Schiphol. De directie van het bedrijf krijgt van de bond nog tot woensdag halverwege de dag de tijd om in te gaan op eisen voor een nieuwe cao, anders zullen medewerkers hun werk neerleggen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag door forse koersverliezen van IMCD en DSM-Firmenich. De chemiebedrijven kampten met een winstwaarschuwing van de Britse branchegenoot Croda International, die daarop bijna 14 procent verloor in Londen. IMCD en DSM-Firmenich raakten rond de 6 procent kwijt in Amsterdam.
4 uur geledenZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - UBS en de Zwitserse overheid hebben een akkoord bereikt over een dekking van de verliezen die de Zwitserse bank zou kunnen lijden als gevolg van de redding van zijn Credit Suisse. UBS heeft daarmee de laatste grote horde genomen om de historische overname van zijn branchegenoot af te ronden. Door de overname ontstaat een bankkolos die twee keer zo groot is als de gehele Zwitserse economie.
5 uur geleden