Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië laat eigen inwoners na kritiek terugkeren uit India

Australië laat eigen inwoners na kritiek terugkeren uit India

CANBERRA (ANP/RTR) - Australië laat zijn burgers vanaf volgende week toch terugkeren uit India. Het besluit is gemaakt na kritiek op het stilleggen van het reisverkeer met India, waardoor Australiërs en mensen met een Australische verblijfsvergunning daar vastzitten.

Vanwege de vele coronabesmettingen in India is het sinds 27 april niet meer mogelijk om vanuit India naar Australië te vliegen. Volgens premier Scott Morrison waren uitzonderingen voor de eigen bevolking niet mogelijk, omdat hij geen derde golf wilde riskeren. Dit leidde tot kritiek van onder anderen parlementariërs, expats en de Indiase gemeenschap.

Sinds het begin van de pandemie konden Australische inwoners in het buitenland altijd terugkeren, maar moesten ze bij terugkomst wel twee weken in hotelquarantaine. In het geval van India is dat niet toegestaan uit angst dat de quarantainelocaties worden overbelast. Op het overtreden van het inreisverbod, door via een ander land terug te reizen, staan boetes en een celstraf tot vijf jaar.

Repatriëringsvluchten

Australië zal tussen 15 en 31 mei drie vluchten charteren voor de repatriëring van ongeveer negenhonderd mensen in India die als kwetsbaar zijn aangemerkt, aldus Morrison nu. De regering schat dat ongeveer 9000 Australische burgers en inwoners in India zijn. De mensen die willen terugkeren moeten een negatieve coronatest hebben voor hun terugkeer en in Australië in hotelquarantaine.

Volgens Morrison is het onwaarschijnlijk dat zijn regering op korte termijn weer commerciële vluchten vanuit India zal toestaan. In plaats daarvan heeft hij de autoriteiten om extra repatriëringsvluchten gevraagd.

Meer uit Buitenland

Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

1 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

1 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

2 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

2 uur geleden
Team van Russische dissident Navalni heeft al dagen geen contact

MOSKOU (ANP/DPA) - Het team van de gevangen Kremlin-tegenstander Aleksej Navalni heeft nog steeds geen teken van leven van de 47-jarige dissident, die in slechte gezondheid verkeert. Er is nog steeds geen nieuws, vertelde een advocaat van de fervent criticus van president Vladimir Poetin. Het team probeert inmiddels al vijf dagen contact met hem op te nemen.

5 uur geleden
Media: eerste fase oorlog Israël tegen Hamas nog twee maanden

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben nog ongeveer twee maanden nodig in de Gazastrook om de "eerste fase" van de oorlog tegen Hamas af te ronden, aldus een defensiefunctionaris. Het leger voorziet nog drie tot vier weken om zijn huidige offensief in het zuidelijke Hamasbolwerk Khan Younis te voltooien en nog eens drie tot vier weken van intensieve gevechten.

6 uur geleden
Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

7 uur geleden