Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië kampt na bosbranden nu ook met cycloon

Australië kampt na bosbranden nu ook met cycloon

CANBERRA (ANP/AFP) - Terwijl in het zuidoosten van Australië brandweermannen de hevigste bosbranden in decennia proberen te blussen, komt in het noordwesten van het land een cycloon aan land. Dinsdag haalde de tropische storm, die de naam Blake heeft gekregen, windstoten van ongeveer 100 kilometer per uur. Ook regent het veel in het gebied. De schade is beperkt gebleven.

Blake is de eerste tropische cycloon die dit seizoen in Australië aan land gaat. De autoriteiten hebben inwoners van het noordwesten aangeraden een noodpakket te maken met een EHBO-doos, een zaklamp, een draagbare radio, voedsel en water.

De cycloon zal naar verwachting geen invloed hebben op de bosbranden aan de andere kant van Australië. Daar gaan grote gebieden bos in de staten New South Wales, Victoria en South Australia in vlammen op. Momenteel zijn de extreme temperaturen gedaald, maar aan het eind van de week wordt er weer een hittegolf verwacht. 25 mensen kwamen om door de branden en ongeveer 1800 huizen werden verwoest.

De Australische regering maakt 2 miljard Australische dollar (ruim 1,2 miljard euro) vrij voor de wederopbouw na de bosbranden.

Meer uit Buitenland

Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP/RTR) - Franse media melden dat een man zichzelf dreigt op te blazen in het consulaat van Iran in Parijs. De politie heeft het gebied afgezet en roept mensen op weg te blijven.

41 minuten geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen. Dat hebben diplomaten vrijdag bevestigd aan het Duitse persbureau DPA.

1 uur geleden
Circa dertig gewonden bij botsing veerboot met kade in Napels

NAPELS (ANP) - Bij een botsing van een veerboot uit Capri tegen een kade in het centrum van Napels zijn ongeveer dertig mensen gewond geraakt. De snelle veerboot Isola di Procida ramde de kade door een technische storing of een windvlaag, aldus de autoriteiten.

2 uur geleden
Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

4 uur geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

5 uur geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

7 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

9 uur geleden