
Australië en VS eisen 'onmiddellijke' vrijlating Suu Kyi
NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Australië en de Verenigde Staten hebben in de nacht van zondag op maandag de onmiddellijke vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar en andere prominente leden van haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) geëist, nadat zij tijdens een staatsgreep door het leger zijn gearresteerd.
Australië zegt erg bezorgd te zijn over de berichtgeving rondom de situatie. "We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten", zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een verklaring.
Ook de Amerikaanse president Joe Biden is over de arrestaties ingelicht. De Amerikaanse regering zegt actie te ondernemen als de arrestanten niet vrij worden gelaten. "De VS zullen actie ondernemen als de verantwoordelijken deze stappen niet terugdraaien", staat in een verklaring van het Witte Huis.
Spanningen
Het leger van Myanmar heeft in de nacht van zondag op maandag een staatsgreep gepleegd. Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, is opgepakt, meldde een woordvoerder van de NLD eerder. Ook meerdere andere prominente leden van de partij en de president Win Myint zijn gearresteerd.
De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar op in de nasleep van de verkiezingen van afgelopen november. Volgens het leger heeft er bij de verkiezingen, die met een grote meerderheid door de regeringsleider gewonnen werden, fraude plaatsgevonden. Hierdoor werd al gevreesd voor een staatsgreep.
Zorgen
Australië en de VS roepen op de verkiezingsuitslag te waarborgen. Japan laat weten nog niet van plan te zijn Japanners uit Myanmar weg te halen. Wel zegt de regering de situatie in de gaten te houden.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Antonio Guterres heeft de militaire arrestaties veroordeeld en zegt zich ernstig zorgen te maken. "Deze ontwikkelingen vormen een serieuze tegenslag voor de democratische hervormingen in Myanmar", stelt hij. De Veiligheidsraad van de VN komt deze week bijeen om de "problematische" situatie in Myanmar te bespreken.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
1 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een poging van de Zuid-Koreaanse regeringspartij om op het laatste moment van presidentskandidaat te wisselen is mislukt. De partijtop wilde dat oud-minister Kim Moon-soo plaatsmaakte voor de pas afgetreden waarnemend president en premier Han Duck-soo.
3 uur geledenPRZEMYSL (ANP/AFP) - Het voorstel van de Russische president Vladimir Poetin om op 15 mei in Istanbul onderhandelingen met Oekraïne te beginnen om een eind te maken aan de oorlog is "een eerste stap, maar niet genoeg". Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.
4 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Zeker twintig mensen zijn zwaargewond geraakt toen fans het voetbalveld bestormden bij de viering van de promotie van Hamburger SV in het Volksparkstadion in Hamburg.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Er komt een "gehele reset" in de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Amerikaanse president Trump zaterdagavond op Truth Social. Volgens hem is er op een vriendelijke en constructieve manier onderhandeld en is er grote vooruitgang geboekt in het Zwitserse Genève.
9 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan ontkent het zaterdag met India overeengekomen staakt-het-vuren in Kasjmir te hebben geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Pakistan zich "blijft inzetten voor een strikte naleving van het bestand". India beschuldigde Pakistan ervan het bestand binnen een paar uur te hebben geschonden en zei terug te slaan.
13 uur geledenLONDEN (ANP) - Bekende Britten als Dua Lipa, Elton John en Ian McKellen roepen premier Keir Starmer op nog eens te kijken naar de copyrightwetgeving in Groot-Brittannië. Zij willen dat ze door goede wetgeving beter beschermd worden tegen kunstmatige intelligentie (AI), schrijft de BBC.
14 uur geleden