Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië en VS eisen 'onmiddellijke' vrijlating Suu Kyi

Australië en VS eisen 'onmiddellijke' vrijlating Suu Kyi

NAYPYIDAW (ANP/AFP/RTR) - Australië en de Verenigde Staten hebben in de nacht van zondag op maandag de onmiddellijke vrijlating van regeringsleider Aung San Suu Kyi van Myanmar en andere prominente leden van haar partij de Nationale Liga voor Democratie (NLD) geëist, nadat zij tijdens een staatsgreep door het leger zijn gearresteerd.

Australië zegt erg bezorgd te zijn over de berichtgeving rondom de situatie. "We roepen het leger op de wet te volgen, geschillen op een wettige manier op te lossen en iedereen die onrechtmatig is opgepakt onmiddellijk vrij te laten", zegt de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne in een verklaring.

Ook de Amerikaanse president Joe Biden is over de arrestaties ingelicht. De Amerikaanse regering zegt actie te ondernemen als de arrestanten niet vrij worden gelaten. "De VS zullen actie ondernemen als de verantwoordelijken deze stappen niet terugdraaien", staat in een verklaring van het Witte Huis.

Spanningen

Het leger van Myanmar heeft in de nacht van zondag op maandag een staatsgreep gepleegd. Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede won, is opgepakt, meldde een woordvoerder van de NLD eerder. Ook meerdere andere prominente leden van de partij en de president Win Myint zijn gearresteerd.

De afgelopen dagen liep de spanning tussen de regering en het leger van Myanmar op in de nasleep van de verkiezingen van afgelopen november. Volgens het leger heeft er bij de verkiezingen, die met een grote meerderheid door de regeringsleider gewonnen werden, fraude plaatsgevonden. Hierdoor werd al gevreesd voor een staatsgreep.

Zorgen

Australië en de VS roepen op de verkiezingsuitslag te waarborgen. Japan laat weten nog niet van plan te zijn Japanners uit Myanmar weg te halen. Wel zegt de regering de situatie in de gaten te houden.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Antonio Guterres heeft de militaire arrestaties veroordeeld en zegt zich ernstig zorgen te maken. "Deze ontwikkelingen vormen een serieuze tegenslag voor de democratische hervormingen in Myanmar", stelt hij. De Veiligheidsraad van de VN komt deze week bijeen om de "problematische" situatie in Myanmar te bespreken.

Meer uit Buitenland

Moskou verwacht groot Oekraïens offensief dankzij westerse wapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een toename in de wapenleveringen van het Westen aan Oekraïne. Volgens de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zijn die wapens bedoeld voor een aanstaand "grootschalig offensief" door de Oekraïners.

13 minuten geleden
Poetin diplomatiek onschendbaar als hij naar BRICS-top komt

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Als de Russische president Vladimir Poetin naar Zuid-Afrika komt voor de top van de BRICS-groep, geniet hij diplomatieke onschendbaarheid. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten geldt dat voor alle aanwezigen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd vanwege de oorlog in Oekraïne.

52 minuten geleden
Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

1 uur geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

1 uur geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

3 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

4 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

6 uur geleden