Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië en Nieuw-Zeeland ontvangen eerste coronavaccins

Australië en Nieuw-Zeeland ontvangen eerste coronavaccins

CANBERRA (ANP/RTR) - Australië en Nieuw-Zeeland hebben hun eerste coronavaccins ontvangen. De landen willen later deze maand beginnen met het inenten van mensen.

"The Eagle has landed" (De adelaar is geland), jubelde minister van Volksgezondheid Greg Hunt van Australië. Daar landde maandagmiddag (lokale tijd) in Sydney een vliegtuig met de eerste lading vaccins. Australië heeft 142.000 doses ontvangen van het middel van Pfizer/BioNTech, dat ook al wordt gebruikt in Nederland. De autoriteiten beginnen op 22 februari met het inenten van burgers.

In Nieuw-Zeeland maakte premier Jacinda Ardern bekend dat de eerste 60.000 doses van datzelfde vaccin waren aangekomen. Daar wordt komend weekend begonnen met het vaccineren van mensen die werken aan de grens. "Dit wordt de grootste vaccinatiecampagne in de geschiedenis van ons land", voorspelde Ardern. "We hebben genoeg vaccins gekocht voor alle Nieuw-Zeelanders en die worden gratis verstrekt."

De eilandstaten hebben de coronapandemie beter doorstaan dan veel westerse landen. Het bijna 5 miljoen inwoners tellende Nieuw-Zeeland heeft 2330 coronagevallen gemeld en 25 sterfgevallen. In het grotere Australië, waar zo'n 25 miljoen mensen wonen, gaat het om circa 29.000 besmettingen en 909 overleden coronapatiënten.

Meer uit Buitenland

Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

4 minuten geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

45 minuten geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

1 uur geleden
Belgen geschokt over Dutroux-uitspraak Israëlische ambassadeur

BRUSSEL (ANP) - Belgische politici zijn woedend over een vergelijking die de Israëlische ambassadeur in België heeft getrokken tussen het oorlogsleed in de Gazastrook en het leed dat de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux heeft veroorzaakt.

2 uur geleden
Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

2 uur geleden
Ook België verliest klimaatzaak en moet uitstoot terugdringen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische staat is donderdag veroordeeld door de rechter omdat die te weinig zou hebben gedaan tegen klimaatverandering. Net als de Duitse regering eerder op de dag, heeft de Belgische regering te horen gekregen dat er meer actie nodig is om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

2 uur geleden
Trump krijgt toch weer spreekverbod in civiele fraudezaak

NEW YORK (ANP/RTR) - Een rechter in New York heeft Donald Trump in zijn civiele fraudezaak opnieuw een spreekverbod opgelegd. De oud-president en zijn advocaten mogen zich daardoor niet meer in het openbaar uitlaten over medewerkers van de rechtbank, blijkt uit rechtbankstukken. Trump is vaker met rechters gebotst over zijn uitlatingen die hij vooral verspreid via sociale media.

4 uur geleden