
Australië en Japan sluiten defensieverdrag
CANBERRA (ANP) - Australië en Japan hebben een belangrijke stap gezet naar intensievere militaire samenwerking. De premiers van de landen maakten volgens de Australische omroep ABC bekend dat er een principeakkoord is gesloten over een defensieverdrag, dat RAA (Reciprocal Access Agreement) wordt genoemd.
Over het akkoord wordt al jaren onderhandeld. Het moet het voor de strijdkrachten van de landen makkelijker maken om samen te oefenen. Er zijn afspraken gemaakt over de regels die gaan gelden bij activiteiten op elkaars grondgebied.
De onderhandelingen over die overeenkomst verliepen soms moeizaam. Australië eiste volgens ABC dat Australische militairen die ernstige misdrijven plegen in Japan niet het risico lopen de doodstraf te krijgen. Japan wilde dat niet toezeggen. Inmiddels zou daar een mechanisme voor zijn bedacht, maar daar zijn nog geen details over bekendgemaakt.
China
De Australische premier Scott Morrison sprak over een "cruciaal moment in de geschiedenis van de banden tussen Japan en Australië". Hij nodigde zijn Japanse collega Yoshihide Suga uit om volgend jaar naar Australië te komen om het verdrag formeel te ondertekenen.
Beide landen maken zich zorgen over de activiteiten van China, dat zich steeds assertiever opstelt in de regio. Het akkoord hoeft niet goedgekeurd te worden door het Australische parlement. De Japanse volksvertegenwoordiging moet nog wel toestemming geven.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.
5 uur geledenMOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.
6 uur geleden