Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië doet volgens premier al genoeg tegen uitstoot CO2

Australië doet volgens premier al genoeg tegen uitstoot CO2

CANBERRA (ANP/DPA) - Australië doet al genoeg aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en maakt geen extra plannen of doelstellingen daarvoor, zegt de conservatieve premier Scott Morrison. Hij heeft beklemtoond dat het land erg zijn best doet klimaatneutraal te worden, maar hij wil er geen deadline voor vastleggen.

Morrison reageerde op het alarmerende rapport dat het IPCC (Intergouvernementele Panel over Klimaatverandering) maandag heeft gepubliceerd. Dat waarschuwde dat de temperatuur op de wereld nu sneller stijgt dan aanvankelijk gedacht. Het spreekt over code rood en stelt dat er een onomkeerbare rampzalige klimaatverandering voor de deur staat. Het zou in 2030 al 1,5 graad warmer kunnen zijn en het was juist de bedoeling dat het daarbij bleef. Dit zou vooral te wijten zijn aan menselijke activiteiten die door de uitstoot van fossiele brandstoffen het naderend onheil steeds groter maken.

Morrison wil best meer bijdragen om de uitstoot terug te dringen, maar niet als maatregelen een enorme last gaan opleveren voor bepaalde groepen of regio's. Dat zou ook politieke problemen veroorzaken volgens plaatselijke media. Morrison blijft tegenstander van extra belastingen op de uitstoot en wil geen tijdstip vastleggen waarop het land klimaatneutraal zou moeten zijn, ook niet het jaar 2050. "Ik kan namens Australië geen blanco cheque ondertekenen voor doelstellingen waar geen plan voor is", aldus Morrison. Hij stelt dat dit soort onzekere doelstellingen per slot van rekening het land veel meer gaan kosten dan voorzien.

Australië is gewend aan extreme droogte en hitte en kent vrijwel jaarlijks bosbranden. De branden worden wel heviger en dat zou door een warmer klimaat komen. In de Australische zomer van augustus 2019 tot maart 2020 brandde 12 miljoen hectare land af. Dat wordt onder meer toegeschreven aan veranderingen in de soorten en de staat van de vegetatie.

Meer uit Buitenland

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

15 minuten geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

35 minuten geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

1 uur geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

1 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

2 uur geleden
Kabinet Iran houdt nieuwe spoedzitting na dood president

TEHERAN (ANP/DPA) - Het kabinet in Iran is voor de tweede keer binnen 24 uur bijeengekomen voor een spoedzitting, melden Iraanse media maandagochtend. Deze stap komt na de bevestiging van het overlijden van president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Regering Iran opereert 'zonder verstoring' na dood Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - De regering van Iran zegt "'zonder verstoring" te zullen opereren na de dood van president Ebrahim Raisi. De Iraanse leider is omgekomen bij een helikoptercrash in het noordwesten van Iran.

2 uur geleden