Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Australië bezorgd om Chinees charmeoffensief in Stille Oceaan

Australië bezorgd om Chinees charmeoffensief in Stille Oceaan

SUVA (ANP/AFP) - De Australische regering roept eilandstaten in het zuiden van de Stille Oceaan op niet in te gaan op pogingen van China de banden aan te halen in de regio. Minister Penny Wong van Buitenlandse Zaken waarschuwde op Fiji dat de eilanden zelf de teugels in handen moeten houden.

Wong is bezig aan een meerdaags bezoek aan de landen in de Stille Oceaan, in navolging van haar Chinese collega Wang Yi, die ook aan een tournee bezig is. Beijing probeert zijn invloed uit te breiden in de regio en tekende vorige maand tot grote onvrede van Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten een veiligheidsverdrag met de Salomonseilanden.

Australië noemde het waarschijnlijk dat China door dat verdrag een militaire basis gaat openen op de eilandengroep, die ten noordoosten van het land ligt. Mogelijk kunnen er dan voor het eerst Chinese marineschepen aanmeren in dit deel van de Stille Oceaan.

Vrijhandelsakkoord

Volgens uitgelekte documenten zou China onder meer uit zijn op een vrijhandelsakkoord met tien eilandstaatjes en voor miljoenen euro's aan steun aanbieden. Ook zou het land lokale politie kunnen opleiden, meer toegang krijgen tot natuurlijke hulpbronnen en gevoelige zeegebieden in kaart mogen brengen.

"We hebben publiekelijk onze zorgen geuit over deze overeenkomst", zei Wong in de Fijische hoofdstad Suva. Ze benadrukte dat toenadering tot Beijing gevolgen heeft voor de eilandstaten. "Wij vinden dat het belangrijk is dat de veiligheid van de regio door de regio zelf bepaald wordt."

De Chinese minister Wang haalde donderdag tijdens een bezoek aan de Salomonseilanden nog uit naar de kritiek op het onlangs gesloten veiligheidspact. Hij stelde dat het verdrag onterecht "besmeurd" en bekritiseerd wordt.

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

57 minuten geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

6 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

6 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

7 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

8 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

8 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

8 uur geleden