Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aura Timen (RIVM): top van deze coronagolf nog niet bereikt

Aura Timen (RIVM): top van deze coronagolf nog niet bereikt

BILTHOVEN (ANP) - Nederland zit nog niet op de top van de huidige coronagolf, het aantal besmettingen gaat de komende weken nog stijgen. Daarvoor waarschuwt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut kreeg in de afgelopen zeven dagen meer dan 200.000 meldingen van positieve tests. Voor het eerst sinds de epidemie twee jaar geleden begon wordt die grens gepasseerd.

De piek wordt volgens het RIVM waarschijnlijk pas eind januari bereikt. "En het is onvermijdelijk dat we een toename van het aantal ziekenhuisopnames gaan zien. Hoe ver het kan oplopen, is nu nog niet met zekerheid te zeggen", aldus Timen. Ze wil nu nog niets zeggen over de gunstigste en ongunstigste scenario's.

De nieuwe golf kan grote gevolgen hebben voor de samenleving, zegt Timen. "Er zullen meer gevallen gekomen, hun contacten moeten in quarantaine, mogelijk wordt het personeelstekort in de zorg groter. De stijging van het aantal besmettingen door omikron is zorgwekkend."

Jongeren

Het zijn momenteel vooral jongeren die het virus onder de leden hebben. Bij een op de drie nieuwe gevallen gaat het om een twintiger. Maar het is volgens Timen "een kwestie van tijd" voor het virus zich verspreidt onder ouderen. "Daarom is het echt belangrijk dat zij een boosterprik krijgen. We weten dat die heel belangrijk is om de hoeveelheid antistoffen op peil te brengen, zodat mensen worden beschermd tegen een ernstig verloop van de infectie."

De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties waarschuwt dat de helft van alle Europeanen in de komende twee maanden besmet kan raken met de omikronvariant. Als dat uitkomt, zou Nederland in de komende zes tot acht weken twee tot drie keer zo veel besmettingen tellen als in de afgelopen twee jaar. Toch is dit niet zo eenvoudig te voorspellen, zegt Timen. "De WHO heeft een berekening gemaakt voor alle 54 landen in Europa. Dat kon je niet één op één copy-pasten. Het zal van land tot land verschillen afhankelijk van de maatregelen, de vaccinatiegraad, de bevolkingssamenstelling. Maar dat we richting een aanzienlijke toename gaan is duidelijk."'

Timen is een van de vaste leden van het Outbreak Management Team dat de overheid adviseert over de coronacrisis. De leden praten woensdag over een nieuw advies, omdat de bestaande maatregelen vrijdag verlopen. Timen wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel: "Om de stijging af te remmen hebben we de maatregelen, die zijn er niet voor niets. Als we ze niet hadden gehad, zouden de besmettingscijfers veel hoger zijn geweest. Ik zou het jammer vinden als mensen zich niet langer aan maatregelen houden."

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

1 uur geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

2 uur geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

6 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

8 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

8 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

9 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

10 uur geleden