
Audiotour vertelt over de geschiedenis van de Dam
AMSTERDAM (ANP) - Bezoekers en bewoners van Amsterdam kunnen nader kennismaken met de gebouwen rondom de Dam. In een gratis toegankelijke audiotour maken ze een tijdreis door de geschiedenis en krijgen ze meer te horen over veertien markante bouwwerken op het beroemde plein. Burgemeester Femke Halsema neemt de audiotour woensdag als eerste in gebruik.
De audiotour is een idee van de ondernemers aan de Dam. Nu het al ruim een jaar vanwege het coronavirus vele malen stiller is dan normaal in de binnenstad, willen ze bewoners en bezoekers opnieuw laten kennismaken met de schoonheid van de oude binnenstad.
"Deze ruime, open plek in de dicht bebouwde hoofdstad oefent al eeuwen een aantrekkingskracht uit op bewoners en bezoekers", zegt Richard Francke, voorzitter van de ondernemersvereniging op de Dam. "Helaas is het bezoek sinds maart 2020 gereduceerd tot 20 procent ten opzichte van voor de crisis. Juist daarom is dit een uitgelezen moment voor bewoners en bezoekers om het centrum opnieuw te ontdekken."
Dodenherdenking
Zo komt de rol van de Dam bij de herdenking en viering van de Tweede Wereldoorlog uitgebreid in de tour voorbij, zoals de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument. De plechtigheid was dinsdag vanwege de coronamaatregelen opnieuw op een vrijwel lege Dam.
Ook wordt stilgestaan bij het namenmonument ter ere van de slachtoffers van de schietpartij op de Dam op 7 mei 1945. Verder komen de luisteraars meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van De Nieuwe Kerk en Hotel Krasnapolsky, evenals de ontwikkelingen rond het huidige Paleis op de Dam.
Architectuurjournalist Anneke Bokern en architect Paul Vlok hebben de audiotour, die in het Nederlands en Engels via je smartphone is te horen, gemaakt.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.
27 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.
30 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - De AVROTROS maakt maandag bekend wie er volgend jaar namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.
3 uur geleden