Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atoomagentschap ziet momenteel geen nucleair risico in Zaporizja

Atoomagentschap ziet momenteel geen nucleair risico in Zaporizja

WENEN (ANP/RTR) - Het Internationaal Atoomenergieagentschap van de Verenigde Naties (IAEA) ziet na een inspectie van de grote Oekraïense kerncentrale aan de rivier de Dnjepr én aan het front tussen Oekraïne en Rusland geen directe nucleaire dreiging. Er is bij beschietingen het afgelopen weekend wel schade veroorzaakt.

De grootste kerncentrale van Europa staat in Enerhodar aan de brede rivier de Dnjepr en is begin maart in handen van de Russische strijdkrachten gevallen. Oekraïne maakt sindsdien vaak melding van Russische beschietingen van het door Russen ingenomen complex bij Zaporizja. Rusland stelt dat Oekraïne de centrale regelmatig onder vuur neemt. Volgens een zegsman van de Russische atoomenergiemaatschappij Rosenergoatom zijn er in het weekeinde artilleriebeschietingen geweest "vooral op speciaal gebouw nummer 2 waar verse splijtstof ligt opgeslagen".

Het Oekraïense atoomenergieagentschap Energoatom zei toen in een verklaring dat de Russen verantwoordelijk zijn voor beschietingen van de kerncentrale. De chef van de atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties, Rafael Grossi, heeft de berichten uit Enerhodar "buitengewoon verontrustend" en "volstrekt onacceptabel" genoemd.

Volgens het IAEA zijn er krachtige explosies bij de centrale geweest. Grossi heeft wie er ook achter de beschietingen zit, opgeroepen er onmiddellijk mee op te houden. Het IAEA streeft ernaar dat het complex onder zijn toezicht komt en dat de strijdende partijen beloven het niet te betreden en buiten de oorlogshandelingen te houden

Meer uit Buitenland

Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

47 minuten geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

1 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

2 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

2 uur geleden
Bijna 160 doden door aardverschuivingen in Ethiopië

ADDIS ABEBA (ANP/RTR/AFP) - Het dodental na twee aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar 157, meldt een regeringsfunctionaris. Eerder was al duidelijk geworden dat tientallen mensen waren overleden.

3 uur geleden
Hamas en Fatah tekenen samen verklaring met oproep tot eenheid

BEIJING (ANP/AFP) - Afgevaardigden van de Palestijnse beweging Hamas en de partij Fatah hebben samen met andere Palestijnse groeperingen een overeenkomst en oproep voor nationale eenheid ondertekend. De Palestijnse partijen hebben op uitnodiging van China met elkaar gesproken in Beijing.

4 uur geleden
Japanner omgekomen in Oekraïne die voor Rusland vocht

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij er aan de zijde van Rusland vocht, heeft de Japanse regering dinsdag bekendgemaakt.

5 uur geleden