Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atletiektrainer Salazar levenslang geschorst

Atletiektrainer Salazar levenslang geschorst

DENVER (ANP/DPA) - Het Amerikaanse SafeSport-centrum heeft atletiektrainer Alberto Salazar levenslang geschorst wegens emotioneel en fysiek misbruik van sporters. Het centrum, dat van het Amerikaanse Congres de autoriteit kreeg om in dit soort zaken uitspraak te doen, maakt nooit details bekend over zijn onderzoeken. De trainer heeft tien dagen om tegen de beslissing in beroep te gaan.

In 2019 hebben lopers uit de trainingsgroep van Salazar, onder wie Mary Cain, Kara Goucher en Amy Yoder Begley, beschuldigingen geuit dat ze emotioneel en fysiek door hem zijn misbruikt. De Amerikaanse coach (62) leidde jarenlang het Nike Oregon Project voor atleten, dat in oktober 2019 werd afgesloten.

"Geen enkele vorm van misbruik zal ooit worden getolereerd in onze sport, en we zullen de emotionele en fysieke veiligheid van atleten boven alles stellen," verklaarde de Amerikaanse atletiekfederatie USATF.

Testosteron

Salazar, die begin jaren tachtig de marathons van Boston en New York won en later olympische medaillewinnaars als Mo Farah en Galen Rupp coachte, heeft vooralsnog niet gereageerd.

Het Amerikaanse antidopingagentschap heeft Salazar in september 2019 eerder voor vier jaar geschorst. Hoewel geen enkele atleet die onder hem heeft getraind ooit positief heeft getest op een verboden stof, stelde Usada vast dat Salazar dopingcontroles had gemanipuleerd en had gehandeld in verboden stoffen, waaronder testosteron.

De voormalig coach van onder anderen de Nederlandse atlete Sifan Hassan en de Brit Mo Farah ontkent de beschuldigingen en vecht de schorsing in de dopingzaak aan.

Meer uit Sport

Volleyballers winnen tweede wedstrijd OKT van Mexico

XI'AN (ANP) - De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede wedstrijd van het olympische kwalificatietoernooi in het Chinese Xi'an gewonnen. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza was met 3-0 te sterk voor Mexico. De setstanden waren 25-19 25-19 25-16. Oranje begon het toernooi met een nipte nederlaag tegen Canada.

8 minuten geleden
Turnsters beginnen aan strijd om OS-ticket, turners wachten af

ANTWERPEN (ANP) - Nadat de turners de WK zaterdag op gang hadden gebracht namens Nederland, is het nu de beurt aan de vrouwen van Oranje. Sanne Wevers, Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman en Vera van Pol beginnen in de eerste subdivisie (16.00 uur) aan hun kwalificatiewedstrijd. Een plek bij de beste twaalf landenteams is nodig om een teamticket voor Parijs 2024 af te dwingen. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

1 uur geleden
Teambaas Jumbo-Visma: respect voor Roglic

SAN LUCA (ANP) - Teambaas Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma zag zijn renner Primoz Roglic de Ronde van Emilia winnen. Dat deed de 33-jarige Sloveen op de dag dat hij bevestigde het Nederlandse team te verlaten, mogelijk vanwege vergevorderde plannen voor een fusie met de Belgische ploeg Soudal Quick-Step. "Primoz zal voor altijd in mijn hart blijven als onze koning. We zijn hem erg dankbaar voor de weg naar boven die we samen hebben ingezet", reageerde Plugge.

12 uur geleden
Europese golfers houden ruime voorsprong na tweede dag Ryder Cup

ROME (ANP) - De Europese golfers staan na de tweede dag van de 44e editie van de Ryder Cup nog steeds ruim aan de leiding. Net als na de eerste dag heeft Team Europa 5 punten voorsprong op de Verenigde Staten: 10,5 tegen 5,5. Zondag volgen de singles.

12 uur geleden
Olympisch- en wereldkampioen meerkamp Hashimoto mist WK-finale

ANTWERPEN (ANP) - Turner Daiki Hashimoto uit Japan kan zijn wereldtitel in de meerkamp niet verdedigen bij de WK in Antwerpen. De regerend olympisch- en wereldkampioen in de meerkamp kwam in de kwalificaties tot een totaal van 85,432 punten en staat daarmee voorlopig derde in het klassement na twee subdivisies. In het klassement moet hij zijn landgenoten Kenta Chiba (85,799) en Kazuma Kaya (85,598) voor zich dulden. Er gaan maximaal twee turners per land naar de finale.

17 uur geleden
Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma

BOLOGNA (ANP) - Primoz Roglic heeft voorafgaand aan de Ronde van Emilia bevestigd dat hij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma gaat verlaten. Eerder deze week ging al het gerucht dat de Sloveense renner, die nog een doorlopend contract heeft, bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederlandse dienst.

20 uur geleden
Britse turners brengen WK in Antwerpen op gang

ANTWERPEN (ANP) - De Britse turners hebben de WK in Antwerpen op gang gebracht. Olympisch voltigekampioen Max Whitlock en zijn teamgenoten Jake Jarman, James Hall, Courtney Tulloch en Harry Hepworth turnden naar 254,193 punten en gaan daarmee aan de leiding na de eerste subdivisie. In totaal zijn er, verdeeld over zaterdag en zondag, zes subdivisies bij de mannen.

20 uur geleden