Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atletiekbond onderzoekt spikes waarop Hassan wereldrecord liep

Atletiekbond onderzoekt spikes waarop Hassan wereldrecord liep

ARNHEM (ANP) - De spikes waarop Sifan Hassan afgelopen zondag bij de FBK Games haar wereldrecord op de 10.000 meter liep, zijn na de race in beslag genomen door de wedstrijdjury. De Nike Dragonfly's zijn vervolgens opgestuurd naar een laboratorium in Stockholm voor onderzoek. Daar wordt bekeken of de schoenen voldeden aan de regels van de mondiale atletiekbond.

Volgen haar manager Sander Ogink gaat het om een primeur. World Athletics heeft nog niet zo lang geleden besloten om hardloopschoenen en spikes waarop een wereldrecord is gelopen, te onderwerpen aan een inspectie. Sinds vorig jaar gelden universele regels voor de schoenen; in de zool mag één carbonplaat zitten en de verende foamlaag mag niet dikker zijn dan een vastgesteld aantal millimeters.

"Die regels schrijven ook voor dat de schoenen behoren tot een model dat is goedgekeurd door de mondiale bond en voor iedereen beschikbaar is. We zijn er totaal niet zenuwachtig over, want de schoenen van Sifan komen gewoon uit de doos en zijn verkrijgbaar op de markt", aldus Ogink. "Vorig jaar zijn er ook wereldrecords gelopen op de nieuwste lichting schoenen, maar toen was er nog geen inspectie. Dat besluit is sinds kort van kracht. En voor zover ik weet, is het paar spikes van Sifan het eerste dat voor controle het lab in gaat."

Grote indruk

Hassan maakte grote indruk met haar optreden in Hengelo. De 28-jarige atlete, tweevoudig wereldkampioene, liep bijna solo de 25 rondjes van 400 meter op de baan en klokte 29.06,82, dik 10 seconden sneller dan de oude recordtijd. Het was al haar vierde wereldrecord. Ze is ook de snelste ter wereld op de Engelse mijl, 5 kilometer op de weg en de uurloop. Het record op de 10.000 meter heeft meer aanzien, omdat het een olympisch nummer is. Hassan is ook de topkandidate voor het goud op de Spelen in Tokio.

De technologisch hoogwaardige schoenen waarop Hassan liep, zijn inmiddels gemeengoed bij de hardlopers. Vrijwel ieder merk heeft nu topmodellen met een carbonplaat en foamzool. Veel atleten erkennen dat ze aantoonbaar sneller zijn op het schoeisel.

Verschil

Jos Hermens, de baas van atletenbureau Global Sports dat Hassan begeleidt, stipte na de recordrace van zijn atlete wel even de schoenen aan. "Het oude record is 5 jaar geleden gelopen en toen waren deze schoenen er nog niet. Daar zit wel een verschil in, maar niemand weet precies hoeveel tijdwinst deze spikes opleveren. Het doet iets, maar geen 25 seconden op 10 kilometer, dat kan ik je wel vertellen."

Hassans persoonlijke manager Ogink weet niet wanneer de uitkomst van het onderzoek bekend wordt. "We weten niet eens precies hoe ze het onderzoek uitvoeren. Wel dat we de schoenen terugkrijgen, maar ik denk niet dat ze dan nog bruikbaar zijn."

Meer uit Sport

Groenewegen en Simon Yates kopmannen Jayco AlUla in Tour

FLORENCE (ANP) - Dylan Groenewegen start 29 juni in Florence voor de zevende keer in zijn carrière in de Tour de France. Hij is bij Team Jayco AlUla de kopman in de sprintetappes. De 30-jarige Amsterdammer won al vijf etappes in de Tour. Landgenoot Elmar Reinders gaat mee als een van de helpers in de 'sprinttrein'.

45 minuten geleden
Murray geeft geblesseerd op tijdens tennistoernooi van Queen's

LONDEN (ANP/RTR) - Tennisser Andy Murray heeft geblesseerd opgegeven tijdens zijn partij tegen de Australiër Jordan Thompson in de tweede ronde van het grastoernooi van Queen's. De 37-jarige Brit stond op dat moment met 4-1 achter in de eerste set.

15 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp in hoofdtoernooi Wimbledon

LONDEN (ANP) - Tennisser Botic van de Zandschulp is toegelaten tot het hoofdtoernooi van Wimbledon. De nummer 2 van Nederland vervangt de Tsjech Jiri Lehecka, die zich heeft afgemeld.

15 uur geleden
Schoonspringster Praasterink negende in EK-finale

BELGRADO (ANP) - Schoonspringster Else Praasterink is in de finale op de 10 metertoren bij de EK schoonspringen op de negende plaats geëindigd. De 21-jarige Nederlandse had zich in Belgrado als eerste geplaatst voor de eindstrijd.

16 uur geleden
Wielrenster Markus prolongeert titel bij NK tijdrijden

STEENBERGEN (ANP) - Riejanne Markus heeft haar Nederlandse titel bij het NK tijdrijden geprolongeerd. De 29-jarige wielrenster van Visma - Lease a Bike was de snelste op de tijdrit met start en finish in Steenbergen.

17 uur geleden
Volleybalsters op Spelen in poule met Italië en Turkije

BANGKOK (ANP) - De Nederlandse volleybalsters treffen op de Olympische Spelen in de groepsfase de teams van Italië, Turkije en de Dominicaanse Republiek. Dat is het resultaat van de loting van woensdag.

21 uur geleden
Osaka, Kerber, Raducanu en Wozniacki met wildcard naar Wimbledon

LONDEN (ANP) - Grandslamkampioenen Naomi Osaka, Angelique Kerber, Emma Raducanu en Caroline Wozniacki mogen met een wildcard meedoen aan Wimbledon komende maand. Osaka, Kerber en Wozniacki waren door zwangerschapsverlof ver weggezakt op de wereldranglijst, maar worden nu alsnog direct tot het hoofdtoernooi toegelaten. Raducanu onderging vorig jaar meerdere pols- en enkeloperaties.

22 uur geleden