Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atletenvoorzitter Amels: hoop op limiet halen is ingedrukt

Atletenvoorzitter Amels: hoop op limiet halen is ingedrukt

LEVERKUSEN (ANP) - Het opschorten van de olympische kwalificatieperiode in de atletiek naar 1 december van dit jaar is niet bij alle Nederlandse atleten positief gevallen. "Er was toch wel teleurstelling. De hoop om dit jaar nog aan de limiet te voldoen is ingedrukt’’, zegt hoogspringer Douwe Amels, de voorzitter van de atletencommissie van de Atletiekunie.

De mondiale bond World Athletics bepaalde eerder deze week dat prestaties die dit outdoorseizoen nog worden geleverd, niet meetellen voor de wereldranglijst en evenmin als kwalificatie gelden voor de Olympische Spelen van Tokio, die vanwege de coronapandemie een jaar zijn verschoven naar de zomer van 2021.

"Het is een lastige beslissing geweest, maar wel een begrijpelijke. Ik ben ook blij dat de mondiale bond leiderschap heeft getoond en nu al duidelijkheid heeft geboden. Én dat de internationale atletencommissie inspraak heeft gehad’’, zegt meervoudig Nederlands kampioen Amels, die wel zijn eigen kijk heeft op het besluit.

Rankings

"Het uitschakelen van de rankings is helder en daar ben ik het mee eens. Als er straks na de pandemie in sommige landen wel weer wedstrijden mogelijk zijn en in andere landen niet en er ook nog overal reisbeperkingen gelden, dan levert dan een oneerlijk voordeel op voor atleten die nog wel makkelijk een wedstrijd kunnen doen.’’

Het opschorten van de periode waarin je limieten kunt behalen ziet hij anders. "Dat had van mij niet gehoeven. De olympische limieten zijn scherper dan ooit. Als ons deze zomer nog wat wedstrijden zijn gegund en een atleet is in staat een limiet te halen, dan vind ik het eerder oneerlijk dat het je dan niks oplevert."

Marathonlopers

Amels voelt wat dat betreft wel mee met de Nederlandse marathonlopers, die hoopten in een snelle najaarsmarathon de limiet voor Tokio te lopen. "Dat is voor hen even slikken, dat begrijp ik. Maar aan de andere kant; zij hadden voor Tokio 2020 nog één kans in het voorjaar en die kans hebben ze nu nog steeds. Bovendien gaat de limietperiode in per 1 december, dus er zijn vier maanden bijgekomen.’’

Al met al kan Amels leven met de keuze van de internationale bond. "Atletiek is een mondiale sport, dus World Athletics moet rekening houden met alle continenten. Het is voor de Europese atleten misschien wat nadeliger, maar een ideaal besluit is er denk ik niet.’’

Meer uit Sport

Zverev draait achterstand tegen Safioellin om en pakt 21e titel

CHENGDU (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft voor de 21e keer een toernooi op de ATP Tour gewonnen. De 26-jarige Duitser was dinsdag de beste in de eindstrijd in Chengdu in China. Zverev stond tegen de Rus Roman Safioellin de eerste set af, maar won alsnog: 6-7 (2) 7-6 (5) 6-3.

41 minuten geleden
UEFA laat Russische jeugdteams weer deelnemen aan toernooien

LIMASSOL (ANP) - Russische jeugdteams mogen weer meedoen aan internationale voetbaltoernooien. Dat heeft het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond UEFA dinsdag bepaald tijdens een bijeenkomst in Limassol op Cyprus. Seniorenteams blijven, zolang Rusland oorlog voert in Oekraïne, wel uitgesloten.

1 uur geleden
Russische tennisser Chatsjanov wint na vijf jaar weer ATP-toernooi

ZHUHAI (ANP) - Karen Chatsjanov heeft voor het eerst sinds vijf jaar weer een ATP-toerrnooi gewonnen. De Russische tennisser, die op de wereldranglijst op de vijftiende plek staat, deed dat dinsdag in Zhuhai in China.

1 uur geleden
VN spreekt zich uit tegen kledingvoorschrift na Frans verbod hijab

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties (VN) hebben benadrukt dat zij tegen de meeste kledingvoorschriften voor vrouwen zijn. Dat verklaarde woordvoerster Marta Hurtado van het bureau voor mensenrechten van de VN, nadat Frankrijk zijn olympische atleten had verboden de islamitische hijab te dragen tijdens de Spelen van 2024 in Parijs.

2 uur geleden
Griekspoor als eerste geplaatst op tennistoernooi in Astana

ASTANA (ANP) - Tallon Griekspoor is deze week als eerste geplaatst op het ATP-toernooi van Astana. De beste tennisser van Nederland, de mondiale nummer 24, hoeft vanwege zijn status in de eerste ronde niet in actie te komen.

3 uur geleden
Coach Bennema trots op wat hij met Schippers heeft bereikt

DEN HAAG (ANP) - Trainer Bart Bennema denkt dat het goed is dat Dafne Schippers haar atletiekcarrière beëindigt. "Ik weet dat ze er alles aan heeft gedaan en tot het uiterste is gegaan om haar carrière voort te kunnen zetten. Ik vind het jammer dat het haar niet is gelukt en had haar een ander afscheid gegund, maar ik ben wel blij voor haar dat ze het besluit heeft kunnen nemen", aldus Bennema.

3 uur geleden
Tweevoudig wereldkampioene Schippers beëindigt atletiekcarrière

UTRECHT (ANP) - Dafne Schippers heeft een punt achter haar imposante atletiekcarrière gezet. "De race stopt hier", laat ze weten op haar social media. Schippers veroverde in haar carrière twee keer de wereldtitel op de 200 meter en won bij de Olympische Spelen van 2016 in Rio het zilver op de 200 meter. Aanhoudende rugklachten hinderden haar de laatste jaren voortdurend en voorkwamen dat ze haar beste vorm terugkreeg. Ze heeft door haar blessureleed al een jaar geen wedstrijden gelopen.

5 uur geleden