Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atletencommissie: wintersporters worden gedwongen tot vaccinatie

Atletencommissie: wintersporters worden gedwongen tot vaccinatie

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse atletencommissie vindt dat sporters die willen meedoen aan de Olympische Spelen van Beijing min of meer worden gedwongen om zich te laten vaccineren. Wie begin volgend jaar ongevaccineerd naar Beijing gaat, moet bij aankomst eerst drie weken in quarantaine. "En dus kan je eigenlijk niet meedoen", zegt voorzitter Hinkelien Schreuder van de atletencommissie. "Je kan geen wereldprestatie neerzetten na drie weken in quarantaine."

Voor de Spelen van afgelopen zomer in Tokio gold een dringend advies voor alle sporters om zich te laten vaccineren. Niemand hoefde bij aankomst in quarantaine. China pakt het een stuk strenger aan.

"Ze laten niet veel ruimte. In principe heb je dus geen keuze meer, daar komt het wel op neer", zegt Schreuder. "De enige keuze die je hebt, is om niet te gaan. Dat is de afweging die sporters nu moeten gaan maken. China is weliswaar heel groot, maar je zal daar niet een privé-ijsbaan voor je quarantaineperiode kunnen regelen. De sporters weten nu in ieder geval ver van te voren wat de criteria en consequenties zijn. Of je het daarmee eens bent, is een tweede. In Nederland zijn we voor vrije keuze. Maar je hebt je ook te onderwerpen aan de regels van het gastland dat de Spelen organiseert."

Volgens Schreuder moeten sporters die naar Beijing willen snel beslissen of ze zich wel of niet willen laten vaccineren. "In Nederland hebben we de 1,5 meter achter ons gelaten, we zitten in een andere fase van de Covid-pandemie. Maar topsporters zitten daar nog middenin. Wie naar Beijing wil, moet daar nu al goede afwegingen over maken. Ik snap dat sporters daar nu niet mee bezig willen zijn, die willen zich eerst zien te kwalificeren. Maar als je er dan pas over gaat nadenken, is het te laat om nog twee prikken te halen. Als je nu nog niet gevaccineerd bent, wanneer dan wel?"

Meer uit Sport

Wielrenner Eekhoff wint proloog van ZLM Tour

HEINKENSZAND (ANP) - Wielrenner Nils Eekhoff heeft de proloog van ZLM Tour gewonnen. De Nederlandse renner van Team DSM was de snelste op een parcours over 6,6 kilometer in het Zeeuwse Heinkenszand.

21 minuten geleden
Hockeyers verslaan India in Pro League

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben India verslagen in de Pro League. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee zegevierde met 4-1 in Eindhoven.

35 minuten geleden
Tennisser Zverev naar halve finale op Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft zich op het toernooi van Roland Garros geschaard bij de laatste vier. De 26-jarige Duitser versloeg in de kwartfinale de Argentijn Tomás Martín Etcheverry. Daarvoor had hij vier sets nodig, 6-4 3-6 6-3 6-4.

2 uur geleden
Hockeysters verslaan ook China in Pro League

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben ook de vijfde wedstrijd in de Pro League gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was in Eindhoven te sterk voor China (4-0).

3 uur geleden
Bestuurder Van der Vorst blij met actie IOC tegen boksfederatie

LAUSANNE (ANP) - De Nederlandse boksofficial Boris van der Vorst juicht de maatregel van het Internationaal Olympisch Comité om de erkenning van de internationale boksfederatie IBA in te trekken toe. "Dit geeft duidelijkheid en is de eerste stap in het proces", aldus Van der Vorst, die inmiddels al een andere boksbond (World Boxing) heeft opgezet. "We hebben hard gewerkt aan een levensvatbaar alternatief. We zijn klaar om het gesprek met het IOC aan te gaan."

4 uur geleden
Haddad Maia verrast Jabeur en staat in halve finale Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisster Beatriz Haddad Maia heeft voor een verrassing gezorgd door de Tunesische Ons Jabeur uit te schakelen op Roland Garros. De mondiale nummer 14 was al de eerste kwartfinaliste uit Brazilië op een grand slam sinds 1968 en maakt dat verhaal met haar halvefinaleplek nog mooier. Haddad Maia verloor de eerste set nog, maar oogde vervolgens fitter dan de nummer 7 van de wereld: 3-6 7-6 (5) 6-1.

8 uur geleden
Geen melatonine meer voor Tsitsipas vooraf aan het tennis

PARIJS (ANP) - Tennisser Stefanos Tsitsipas stopt met het gebruik van melatoninepillen en doet geen dutje meer voorafgaand aan wedstrijden, zei hij na de uitschakeling in de kwartfinales van Roland Garros tegen de als eerste geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz. De als vijfde geplaatste Griek was teleurgesteld na zijn kansloze nederlaag in Parijs in drie sets (6-2 6-1 7-6 (5)).

13 uur geleden