Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atlete Brinkman ziet af van WK en kiest voor marathon op EK

Atlete Brinkman ziet af van WK en kiest voor marathon op EK

ROTTERDAM (ANP) - Nienke Brinkman kiest deze zomer voor de marathon bij de EK atletiek in het Duitse München en ziet af van de WK in het Amerikaanse Eugene. "Het lijkt mij goed eerst ervaring op te doen op een Europees kampioenschap dicht bij huis en nog even te wachten met een WK’’, zegt de 28-jarige atlete, die vorig jaar in Valencia bij haar debuut op de marathon een tijd van 2.26.34 liep.

Met die tijd plaatste ze zich voor zowel de WK als de EK, die deze zomer vrij kort na elkaar worden gehouden. Komende zondag is ze de Nederlandse troef in de marathon van Rotterdam. Op de startlijst is ze de nummer vier na Stella Barsosio (Kenia), Haven Hailu (Ethiopië) en Rose Chelimo (Bahrein).

De voormalige hockeyster staat volop in de belangstelling in de atletiekwereld, want haar 2.26.34 is de derde tijd ooit gelopen door een Nederlandse atlete. Alleen Lornah Kiplagat (2.23.43) en Hilda Kibet (2.24.37) waren ooit sneller. "Ik ervaar die aandacht als heel positief, maar ik moet er nog steeds erg aan wennen. Ik blijf er relaxed onder, maar het is zeker overweldigend. Het voelt gek om te beseffen dat ik in één klap tot de Nederlandse top behoor. Het is misschien maar goed dat ik er nog niet aan gewend ben, dan kan ik nog in mijn oude patroontjes blijven.’’

Onder de radar

Brinkman kon 'onder de radar' blijven omdat ze woont en werkt in het Zwitserse Zürich. Het hardlopen pakte ze pas serieus op tijdens de coronapandemie. Ze doet er ook veel aan trailrunning, rennen over moeilijk begaanbare bergpaadjes. "Maar voor de marathon van Rotterdam heb ik wel specifiek getraind. Ik ben ook voor het eerst op trainingskamp geweest, in Kenia. Ik heb me daar volledig op de sport kunnen focussen en ervaren hoe mijn lichaam reageerde op het trainen op hoogte."

Het gevolg is dat ze topfit aan de start verschijnt van haar tweede marathon. "Ik hoop onder die 2.26.34 te lopen, maar ik wil ook van de wedstrijd genieten. Er komt veel publiek, dat belooft veel voor de sfeer. Echte grote sportieve doelen stel ik nog niet, al wil ik wel graag een keer op de Olympische Spelen uitkomen. Maar ik wil de tijd nemen om mijn hardloopcarrière rustig op te bouwen. Eigenlijk is mijn grootste doel blessurevrij blijven, want ik geniet zo van het hardlopen dat ik ook op de lange termijn goed wil blijven presteren."

Meer uit Sport

Norris uitzinnig na 'eindelijk' eerste GP-zege in Formule 1

MIAMI (ANP) - Lando Norris was "uitzinnig van geluk" met zijn eerste GP-zege in de Formule 1. "Het werd tijd hè", zei de 24-jarige Brit van McLaren in het interview op de baan na zijn overwinning op het Miami International Autodrome. "Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het me gelukt."

2 minuten geleden
Norris troeft in Miami Verstappen af en boekt eerste GP-zege

MIAMI (ANP) - Max Verstappen heeft de zege in de Grote Prijs van Miami in de Formule 1 aan de Brit Lando Norris moeten laten. De 24-jarige McLaren-coureur heeft na acht tweede en zeven derde plaatsen zijn eerste GP-zege geboekt. Verstappen eindigde in de Red Bull als tweede en Charles Leclerc werd derde in de Ferrari.

1 uur geleden
Tennisser Roeblev wint masterstoernooi van Madrid

MADRID (ANP) - Tennisser Andrej Roeblev heeft het masterstoernooi van Madrid gewonnen. De als zevende geplaatste Rus versloeg in de finale van het Spaanse graveltoernooi Félix Auger-Aliassime uit Canada in drie sets: 4-6 7-5 7-5.

3 uur geleden
Uijtdebroeks redt slechte dag voor wielerploeg Visma

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Een dag vol tegenslag in de Giro d'Italia eindigde voor wielerploeg Visma - Lease a Bike toch nog met een huldiging. De Belg Cian Uijtdebroeks mocht de witte trui ophalen na zijn zevende plaats in de tweede etappe. De van Bora-hansgrohe overgekomen klimmer leidt het jongerenklassement.

6 uur geleden
Turnsters sluiten EK af met zevende plek in teamfinale

RIMINI (ANP) - De Nederlandse turnsters hebben de EK in het Italiaanse Rimini afgesloten met een zevende plek in de teamfinale. Elze Geurts, Vera van Pol, Lieke Wevers, Tisha Volleman en Floor Slooff kwamen tot 149,563 punten.

7 uur geleden
Vollering geeft eindzege Vuelta extra glans met tweede ritzege

VALDESQUÍ (ANP) - Demi Vollering heeft de Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor vrouwen, in stijl gewonnen. De renster van wielerploeg SD Worx-Protime zegevierde in de achtste en laatste etappe. Die eindigde met een klim naar Valdesquí. Het was haar tweede ritzege.

11 uur geleden
Golfer Luiten eindigt als dertiende in China

SHENZHEN (ANP) - Golfer Joost Luiten heeft een natte editie van de China Open met de gedeelde dertiende plaats afgesloten. Hij finishte in 206 slagen, na een laatste ronde van zeventig slagen.

14 uur geleden