Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atlete Bol verslaat Klaver en rent vierde tijd ooit op 400 meter

Atlete Bol verslaat Klaver en rent vierde tijd ooit op 400 meter

LIÉVIN (ANP) - Atlete Femke Bol heeft bij indoorwedstrijden in het Franse Liévin haar beste wereldjaartijd op de 400 meter indoor aangescherpt tot 49,63 seconden. De 23-jarige Amersfoortse kwam niet aan haar wereldrecord van 49,26, maar klokte wel de vierde tijd ooit.

Bol troefde vriendin Lieke Klaver af, evenals een jaar geleden in de finale van de EK indoor in Istanbul. Klaver probeerde wel in het spoor van Bol mee te gaan in de Arena Stade Couvert, maar in de tweede ronde moest ze terrein prijs geven. Ze liep met 50,50 wel haar beste tijd van dit jaar en eindigde daarmee als tweede.

"Ik weet niet of ik mijn wereldrecord ooit zal verbeteren, maar ik heb het al in bezit en dus kan ik vooral rennen voor de medailles", zei Bol in het flashinterview. "Ik had geen afspraken met Lieke gemaakt over hoe we het zouden doen bij het uitkomen van de bocht. We trainen samen, dus we kennen het perfecte scenario. Ik loop hier mijn tweede tijd ooit en veel sneller dan een jaar geleden hier, dus ik kan niet anders dan tevreden zijn."

Estafette

De 400 meter indoor is voor Bol geen hoofdnummer, maar wel een belangrijke afstand. Ze doet er de snelheid op die ze in het outdoorseizoen nodig heeft voor haar favoriete onderdeel, de 400 meter horden. Op dat nummer veroverde ze vorig jaar in Boedapest de wereldtitel en wil ze op de Olympische Spelen komende zomer in Parijs voor het goud gaan.

De 400 meter zit ook in haar repertoire omdat Bol de grote troef is van de estafetteploeg op de 4x400 meter. Op de WK won ze met de estafettevrouwen het goud. De twee wereldtitels in Boedapest leverden haar de verkiezing tot Europees atlete van het jaar én de Sportvrouw van het Jaar in Nederland op.

Wereldtitel

Bol heeft voor deze winter haar zinnen gezet op de wereldtitel indoor op de 400 meter bij de WK in Glasgow begin maart. Die titel ontbreekt nog op haar erelijst. Twee jaar geleden in Belgrado was er al wel zilver. Toen moest ze topatlete Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's voor zich dulden.

Klaver liep in Liévin al haar vierde 400 meter van dit indoorseizoen, maar trof voor het eerst Bol in dezelfde race. De keer daarvoor was op de EK in Istanbul in maart 2023, toen Bol het goud veroverde en Klaver het zilver.

Meer uit Sport

Vader atletiekbroers Ingebrigtsen aangklaagd voor mishandeling

OSLO (ANP/AFP) - De Noorse politie klaagt atletiektrainer Gjert Ingebrigtsen aan voor mishandeling van een van zijn zeven kinderen. Het zou niet gaan om zijn beroemde zoon Jakob Ingebrigtsen, de olympisch kampioen op de 1500 meter en tweevoudig wereldkampioen op de 5000 meter. De politie wilde niet zeggen om welk kind het wel gaat.

39 minuten geleden
Recordaantal van ruim 800.000 aanmeldingen voor marathon Londen

LONDEN (ANP/RTR) - De marathon van Londen heeft voor de editie van 2025 een recordaantal van 840.318 aanmeldingen gekregen. Volgens de organisatie is dat ongekend en bijna 300.000 meer dan het vorige record.

2 uur geleden
Kimmann sluit wereldbeker BMX af met tweede zege op rij

TULSA (ANP) - Olympisch kampioen BMX Niek Kimmann heeft in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma) ook de zesde en laatste wedstrijd in de reeks om de wereldbeker gewonnen. De 27-jarige fietscrosser, afkomstig uit het Overijsselse Lutten, boekte zijn tweede zege op rij. Hij was zaterdag ook de beste in de vijfde wedstrijd.

4 uur geleden
Atlete Bol opent outdoorseizoen met sprintrecords op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Femke Bol is haar outdoorseizoen begonnen met twee persoonlijke records op sprintafstanden. De Amersfoortse atlete liep tijdens het Curaçao SprintfFest 11,47 seconden op de 100 meter en 17,10 op de incourante 150 meter. Zo snel was de wereldkampioene op de 400 meter horden niet eerder geweest.

4 uur geleden
Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

17 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

17 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

18 uur geleden