Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atlete Bol dolblij met brons: ik heb de perfecte race gelopen

Atlete Bol dolblij met brons: ik heb de perfecte race gelopen

TOKIO (ANP) - Femke Bol wist voor de olympische finale van de 400 meter horden in Tokio dat ze de perfecte race moest lopen en dat deed ze. In een Europees record van 52,03 seconden nota bene, meer dan 3 tienden sneller dan het oude record van de Russin Joelia Petsjonkina uit 2003. Brons was de beloning in de snelste race op de 400 meter horden in de geschiedenis.

De Amerikaanse Sydney McLaughlin liep naar het goud in een wereldrecord van 51,46, haar landgenote Dalilah Muhammad, olympisch kampioene van Rio 2016 en regerend wereldkampioene, behaalde het zilver in 51,58.

"In een olympisch finale mag je best risico nemen, dus ik ben als een gek weggegaan en probeerde in de bocht naar ze toe te lopen. Ik kon mijn vijftien passen tussen de horden goed vasthouden en heb alles gegeven op het laatste stuk", vertelde Bol na de finale met de zware plak om haar nek. "Het was een perfecte race in een Europees record en ik heb brons. Ik ben er superblij mee. Ik kan die twee Amerikaanse meiden op dit moment gewoon nog niet bijhouden."

Wereldtop

De 21-jarige atlete uit Amersfoort voelde zich absoluut geen verliezer van goud. "Nee, zij lopen bizarre tijden en ik vond het heel gaaf eindelijk eens tegen ze te lopen en te zien hoe hard ze gaan. Dat is inspirerend. Ik kende ze niet echt, heb hier voor het eerst even met ze gesproken en het zijn aardige meiden. McLaughlin is net zo oud als ik. Het is wel anders dan bij sprinters, waar veel meer haat en nijd is. Op de 400 horden gunnen we elkaar het beste."

Bol is met rasse schreden naar de wereldtop geklommen op de 400 horden. Ze brak vorig jaar eigenlijk pas door, maar gold op haar eerste Olympische Spelen meteen als medaillekandidate. Dat kwam mede door haar Europese titel indoor op de 400 meter, de overwinningen in alle wedstrijden die ze liep en de Nederlandse records die ze in aanloop naar Tokio aaneenreeg.

Doemscenario's

"Die druk voelde ik wel. Heel Nederland hoopte dat ik een medaille zou halen. Ik ben hier in Japan expres even van de sociale media afgegaan en in mijn Japanse telefoon heb ik vier contacten gezet. Normaal blijf ik altijd goed aan mijn wedstrijdplan denken, dat houdt me op het lijntje, maar het was nu wel lastiger om de doemscenario's uit mijn hoofd te zetten."

Bol was vooral de dag voor de finale nerveus. "Ik kreeg amper een hap door mijn keel. Gelukkig heb ik veel steun gehad aan de Zwitserse Lea Sprunger, met wie ik samen train op Papendal en hier ook meedeed. Zij heeft al veel meegemaakt en mij aan de gang gekregen door te zeggen: heb vertrouwen in jezelf, je bent sterk en fit en doe wat je het hele seizoen al doet. Dat heeft me echt geholpen."

Meer uit Sport

IOC krijgt kritiek na oproep Russen en Belarussen toe te laten

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - De oproep van het Internationaal Olympisch Comité aan de sportbonden om individuele atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden weer toe te laten tot wedstrijden is slecht gevallen bij politici in Polen, Duitsland en Tsjechië.

8 uur geleden
Van de Zandschulp geeft voorsprong weg en mist kwartfinales Miami

MIAMI (ANP) - Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt een plek in de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami af te dwingen. De beste tennisser van Nederland, als 26e geplaatst in Florida, gaf in de vierde ronde een voorsprong uit handen tegen de Fin Emil Ruusuvuori, die met 4-6 6-4 7-5 won. Van de Zandschulp stond met 6-4 4-3 voor, met een servicebreak. In de derde set kwam hij van een 5-2-achterstand nog terug tot 5-5.

8 uur geleden
Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

DEN HAAG (ANP) - IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro. Met dat bedrag kan de topsportaccommodatie zogeheten battery packs installeren, schrijft sportminister Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze hulp kan topsport doorgaan in Thialf, waar veel belangrijke schaatswedstrijden plaatsvinden en Nederlandse toppers ook vaak trainen.

8 uur geleden
Rusland: criteria toelating atleten zijn onaanvaardbaar

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De criteria die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft geformuleerd voor de deelname van individuele atleten uit Rusland en Belarus aan internationale wedstrijden zijn onaanvaardbaar. Dat zegt Stanizlav Pozdniakov, de voorzitter van het Russisch olympisch comité.

10 uur geleden
IOC verhoogt steun aan Oekraïense sport naar 7 miljoen euro

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de financiële steun aan Oekraïne verdrievoudigd. Het zogeheten solidariteitsfonds waar Oekraïense sporters uit kunnen putten, bestaat nu uit 7,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 7 miljoen euro). Volgens het IOC hebben in de afgelopen twaalf maanden zo'n 3000 atleten en andere leden van de olympische gemeenschap in Oekraïne daarvan geprofiteerd.

11 uur geleden
IOC roept sportbonden op om Russen en Belarussen toe te laten

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept sportbonden op om Russen en Belarussen weer te laten meedoen aan internationale competities. Het gaat dan alleen om individuele sporten. In teamsporten zijn Rusland en Belarus sowieso niet welkom.

12 uur geleden
Wielrenner Van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen

ROESELARE (ANP/BELGA) - Dylan van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen. De 30-jarige renner is door zijn team Jumbo-Visma niet in de ploeg opgenomen na zijn valpartij vorige week in de E3 Saxo Classic. Het team zegt met Van Baarle geen risico te willen nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat.

13 uur geleden