Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Atleet Tola wint marathon van Amsterdam in parcoursrecord

Atleet Tola wint marathon van Amsterdam in parcoursrecord

AMSTERDAM (ANP) - Tamirat Tola heeft de 45e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. De atleet uit Ethiopië liep daarbij een parcoursrecord: 2.03.39, ook de snelste tijd ooit gelopen over 42,195 kilometer op Nederlandse bodem. De oude toptijd in Amsterdam dateerde van 2018 en stond op naam van de Keniaan Lawrence Cherono in 2.04.06.

De 30-jarige Tola liep in de laatste 3 kilometer weg uit een kopgroep. Alleen zijn landgenoot Leul Gebresilase bleef nog enigszins in zijn buurt, maar zag in de slotfase de Keniaan Bernard Koech nog passeren. Die werd ongeveer een halve minuut na Tola tweede. Tola kwam naar Amsterdam met een persoonlijk record van 2.04.06.

Ook bij de vrouwen kwam de winnares tot een parcoursrecord. De Keniase Angela Tanui finishte in het Olympisch Stadion in 2.17.57. Geen atlete liep dit jaar sneller.

Azimeraw

Het oude record in Amsterdam stond sinds de vorige editie van 2019 op naam van de Ethiopische Degitu Azimeraw: 2.19.26. De tweede plaats was voor Maureen Chepkemoi, eveneens een Keniase. Zij bleef, een kleine 2,5 minuten na Tanui, de Ethiopische Haven Hailu net voor.

Tanui kreeg kort na haar finish felicitaties van de in Amsterdam aanwezige Sifan Hassan, de winnares van het goud op de Olympische Spelen op de 5000 en 10.000 meter. Tanui, die zich eigenlijk had voorbereid op de marathon van Boston maar geen visum kreeg, droeg haar zege op aan haar afgelopen week vermoorde landgenote Agnes Tirop. "Ik moest voor haar winnen", zei ze over haar vriendin, die dood in haar huis werd aangetroffen. Met haar tijd behoort Tanui tot de tien snelste vrouwen ooit op de marathon.

In Amsterdam kwamen zo'n 31.000 lopers in actie, een kleine 10.000 op de marathon.

Meer uit Sport

Internationale prijs voor atletiekcoach Meuwly

MONACO (ANP) - Atletiektrainer Laurent Meuwly heeft de Coaching Achievement Award gewonnen. De 49-jarige Zwitser is onder meer de coach van Femke Bol en van de 4x400 meter vrouwenestafetteploeg, beide goed voor goud op de WK in Boedapest. De prijs wordt door wereldatletiekbond World Athletics omschreven als een erkenning voor coaches die bijzondere prestaties hebben geleverd en hebben bijgedragen aan de ontwikkeling, aanmoediging en versterking van coaching op alle niveaus in de atletiek.

1 uur geleden
Handbalsters treffen Spanje en Brazilië in hoofdronde WK

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters kennen voor het spelen van hun laatste wedstrijd in de groepsfase van het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen al hun drie tegenstanders in de hoofdronde. Dat zijn Spanje, Brazilië en Oekraïne, respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 in poule G.

7 uur geleden
Nederlandse top veldrijden slaat wereldbeker Val di Sole over

NIEUWEGEIN (ANP) - Veel Nederlandse topveldrijders slaan de eerstvolgende wedstrijd om de wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole over. Bondscoach Gerben de Knegt reist met slechts acht cyclocrossers (vijf mannen en drie vrouwen) af naar wedstrijd op 10 december. Onder anderen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Fem van Empel en Lucinda Brand ontbreken in de selectie. Ceylin del Carmen Alvarado, die bij de vrouwen het wereldbekerklassement aanvoert, rijdt wel in Val di Sole.

8 uur geleden
Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

22 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

23 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

1 dag geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

1 dag geleden