Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Athene rest van de maand in aangescherpte lockdown

Athene rest van de maand in aangescherpte lockdown

ATHENE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Athene gaat vanaf donderdag in een aangescherpte lockdown in een poging de toename van het aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. In de Griekse hoofdstad en de regio eromheen woont ongeveer de helft van de 11 miljoen Grieken.

Niet-essentiële winkels en scholen kunnen in ieder geval tot het einde van de maand niet open, zei premier Mitsotakis in een tv-toespraak na crisisberaad met ministers en gezondheidsexperts. In gebieden met veel infecties, waaronder Athene, gold al een avondklok vanaf 21.00 uur. Maar de druk op ziekenhuizen bleef toenemen.

Dinsdag werden 1526 nieuwe besmettingen gemeld, ruim dubbel zoveel als een dag eerder. De helft kwam uit Athene en de regio eromheen. De maatregelen kunnen de komende twee maanden versoepeld al naar gelang de cijfers verbeteren, aldus de premier. "We weten dat het vanaf april veel beter wordt", verwees hij naar het vaccinatieprogramma.

Protestacties

Eind januari draaide de Griekse regering al een besluit terug om winkels, kappers, schoonheidssalons en garages weer open te laten gaan, waarmee de eerder versoepelde lockdown weer werd aangescherpt. Restaurants, waar alleen mag worden afgehaald, hebben voor woensdag protestacties aangekondigd.

In Griekenland zijn sinds het begin van de pandemie ruim 166.000 besmettingen vastgesteld, in verhouding minder dan de meeste andere Europese landen. Ook het aantal coronadoden, ruim 6000, is relatief laag. Het land heeft inmiddels ruim 400.000 mensen gevaccineerd.

Meer uit Buitenland

NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

24 minuten geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

43 minuten geleden
Noorwegen sluit grens voor auto's uit Rusland

OSLO (ANP/DPA) - Noorwegen gaat de grens sluiten voor auto's met een Russisch kenteken. Finland, Polen, Letland, Litouwen en Estland namen eerder deze maand soortgelijke stappen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Oudste Amerikaanse senator Dianne Feinstein (90) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Dianne Feinstein is op 90-jarige leeftijd overleden. De Democraat uit Californië was de oudste persoon in de Senaat en tevens de langstzittende vrouwelijke senator.

2 uur geleden
Rusland: stroom in vijf dorpen uitgevallen na Oekraïense aanval

MOSKOU (ANP/AFP) - De stroom in vijf Russische dorpen is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgevallen na een Oekraïense drone-aanval, meldt de gouverneur van de regio Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren 's nachts elf Oekraïense drones actief.

2 uur geleden
Warmste september in Duitsland sinds begin van de metingen

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland sinds de metingen in 1881 begonnen, meldt de Duitse weerdienst DWD vrijdag op basis van voorlopige resultaten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 17,2 graden. Dat is 3,4 graden hoger dan gemiddeld voor de huidige referentieperiode, die loopt van 1991 tot 2020.

2 uur geleden
Rechter: softwarepionier McAfee pleegde zelfmoord in Spaanse cel

BARCELONA (ANP/AFP) - Een rechtbank in Barcelona heeft het onderzoek naar de dood van de Brits-Amerikaanse softwaremagnaat John McAfee in een Spaanse cel gesloten. Volgens de rechtbank heeft McAfee zelfmoord gepleegd.

2 uur geleden