Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aswolk na vulkaanuitbarsting Tonga te zien vanuit de ruimte

Aswolk na vulkaanuitbarsting Tonga te zien vanuit de ruimte

NUKU'ALOFA (ANP/AFP) - Een grote aswolk was vanuit de ruimte te zien na een uitbarsting van een onderzeese vulkaan bij de eilandstaat Tonga in de Stille Oceaan. Satellietbeelden van de Japanse Himawari-satelliet tonen hoe een grote wolk zich steeds verder uitbreidt boven de vulkaan.

Tonga werd kort na de uitbarsting getroffen door een tsunami met hoogtes van 1,2 meter. Voor eilandstaten in de wijde omgeving is een waarschuwing afgekondigd. Vanaf Hawaï, 5000 kilometer verderop gelegen, kwamen al meldingen van overstromingen. Ook voor de westkust van Amerika geldt een tsunami-waarschuwing, al worden hier geen vloedgolven verwacht.

De uitbarsting duurde acht minuten. Inwoners van Tonga zeiden dat het klonk alsof er vlakbij meerdere bommen tot ontploffing kwamen. Zelfs op het 800 kilometer verderop gelegen Fiji was de uitbarsting te horen. Het klonk daar als een serie heftige donderslagen.

Schudden

"Het was gigantisch. Ons huis begon te schudden. Enkele minuten laten werd het huis gevuld met water. Bij de buren was een muur ingestort", zegt een bewoners van Tonga. "Je hoorde overal mensen schreeuwen. Iedereen wilde naar hoger gelegen gebieden."

Na de uitbarsting werd de koning van Tonga, Tupou VI, uit zijn paleis gehaald en in veiligheid gebracht. De meeste andere inwoners van kustgebieden trokken ook dieper landinwaarts. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gemeld.

De Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkaan had vrijdag ook al een krachtige uitbarsting. Toen ontstond er een kleine tsunami met golven tot 30 centimeter.

Meer uit Buitenland

VN-missie MINUSMA vertrekt na 10 jaar uit Mali

BAMAKO (ANP/AFP/RTR) - De VN-missie MINUSMA in Mali is na tien jaar officieel beëindigd. Op het hoofdkwartier bij het vliegveld Bamako is de VN-vlag gestreken. Op het beëindigen van de missie was aangedrongen door de militaire machthebbers in Mali.

21 minuten geleden
Russische kiescommissie bevestigt verkiezingen in bezet Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische kiesraad heeft bevestigd dat de presidentsverkiezingen in maart ook worden gehouden in de vier Oekraïense regio's die Rusland vorig jaar eenzijdig heeft geannexeerd, Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Dat was na de Russische inval van februari 2022 in het buurland.

24 minuten geleden
EU-ombudsman bekritiseert fraudeaanpak Europarlement na Qatargate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Ombudsman is kritisch over antifraudemaatregelen bij het Europees Parlement. Het Europarlement heeft weliswaar de ethische regels aangescherpt na het omkoopschandaal vorig jaar waarbij Europarlementariërs geld ontvingen van Qatar en Marokko. Maar de ombudsman vindt het onduidelijk hoe die nieuwe maatregelen worden gecontroleerd.

1 uur geleden
Britse premier onder vuur van partijgenoten over migratieplan

LONDEN (ANP) - Conservatieve parlementariërs klagen steen en been dat hun premier Rishi Sunak niet in staat lijkt illegale migratie te stoppen. Ze vinden zijn voornaamste plan om dat te doen in samenwerking met Rwanda ook ontoereikend. Dinsdag komt het Lagerhuis bijeen om over Sunaks inmiddels aangepaste plan te debatteren en te stemmen.

1 uur geleden
Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

2 uur geleden
Raad van Europa bezorgd over asielzoekers aan Finse grens

STRAATSBURG (ANP) - De Raad van Europa, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in Europa, heeft Finland laten weten zorgen te hebben over de rechten en verzorging van asielzoekers aan de Finse grens, nu Finland zijn grens met Rusland heeft gesloten.

2 uur geleden
Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

3 uur geleden