Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Astronaut van generale repetitie maanlanding overleden

Astronaut van generale repetitie maanlanding overleden

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse astronaut Thomas Stafford is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was in mei 1969 de bevelhebber van de missie Apollo 10. Dit was de generale repetitie voor de maanlanding twee maanden later. Neil Armstrong en Buzz Aldrin van de Apollo 11 zetten toen voet op de maan, als eerste mensen ooit.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft het overlijden van Stafford bekendgemaakt. "Generaal Stafford is naar de eeuwige hemelen gegaan, die hij als astronaut zo moedig heeft verkend. De mensen die het voorrecht hadden om hem te kennen, zijn bedroefd maar dankbaar dat we een reus hebben gekend", zei NASA-leider Bill Nelson. Hij noemt Stafford "een heer en een durfal".

Stafford maakte zijn eerste twee ruimtevluchten in 1965 en 1966. Bij de maanmissie met Apollo 10 in 1969 vloog Stafford met Gene Cernan en John Young naar de maan. Stafford en Cernan namen vervolgens plaats in de maanlander. Ze daalden af tot ongeveer 15 kilometer boven het oppervlak. Zo verkenden ze de plek waar Armstrong en Aldrin later dat jaar zouden landen. Toen Stafford en Cernan wilden opstijgen, verloren ze bijna de controle over de maanlander. Het lukte Stafford om de macht over het vaartuig terug te krijgen.

Snelheid

Op weg terug naar de aarde haalde Apollo 10 een snelheid van bijna 40.000 kilometer per uur. Dat is nog altijd de hoogste snelheid van een menselijk voertuig ooit.

In juli 1975 maakte Stafford opnieuw een historische ruimtevlucht. Het Apollo-vaartuig van Stafford en twee collega's koppelde in de ruimte aan een Sojoez van de Sovjet-Unie. De missie was een toenadering tussen de twee aartsvijanden. Toen het luik tussen de twee openging, schudde Stafford de hand van de Russische kosmonaut Aleksej Leonov.

Giftige gassen

Ook deze missie ging bijna mis. Op weg terug naar de aarde kwamen giftige gassen vrij in het vaartuig. Astronaut Vance Brand raakte bewusteloos. Stafford wist op tijd de zuurstofmaskers te pakken en een ervan op het gezicht van Brand te plaatsen. Iedereen bleef ongedeerd.

Stafford was een van de 24 astronauten die naar de maan zijn gevlogen. Twaalf hebben er gewandeld, Stafford en elf anderen vlogen eromheen zonder te landen. Zeven maanreizigers zijn nog in leven. De jongste is 88, de oudste kan volgende week 96 worden.

Meer uit Buitenland

Kyiv: in Duitsland doodgestoken Oekraïners zaten in het leger

KYIV (ANP/DPA) - De twee Oekraïners die zaterdag zijn doodgestoken in Duitsland, waren volgens Kyiv militairen. De steekpartij vond plaats op het terrein van een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee, in de Duitse deelstaat Beieren.

48 minuten geleden
Blinken start bezoek aan Midden-Oosten

RIYAD (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is aangekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De minister bezoekt het Midden-Oosten in de hoop een staakt-het-vuren in Gaza te bewerkstelligen.

3 uur geleden
Times: Schotse premier Yousaf treedt maandag af

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - De Schotse premier Humza Yousaf is van plan maandag af te treden, zo meldt The Sunday Times. Yousaf zou hebben geconcludeerd dat hij een vertrouwensstemming deze week niet zal overleven en heeft besloten de eer aan zichzelf te houden.

4 uur geleden
Spaanse premier Sánchez maakt bekend of hij aanblijft

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez maakt bekend of hij aanblijft. Hij had woensdag totaal onverwacht aangekondigd dat hij "een paar dagen" een stapje terug zou doen om te kijken of hij de regering wil blijven leiden. Hij reageerde op het nieuws dat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is. Hij sprak over een aanhoudende lastercampagne van politieke tegenstanders tegen hem en zijn familie.

5 uur geleden
Doden bij luchtaanvallen Israël op Rafah en Gaza-Stad

RAFAH (ANP/RTR) - Bij een luchtaanval van Israël op drie huizen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zijn in de nacht van zondag op maandag zeker dertien doden gevallen en veel mensen gewond geraakt. Dat melden medische bronnen aan persbureau Reuters.

7 uur geleden
Eurovisie Songfestival-uitzending 2023 wint twee BAFTA's

LONDEN (ANP) - Het Eurovisie Songfestival 2023 heeft twee BAFTA Television Craft Awards gewonnen. De winnaars werden zondagavond bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Londen. De Television Craft Awards zijn de prijzen die de British Academy of Film and Television Arts uitreikt in de categorieën die achter de schermen plaatsvinden.

10 uur geleden
Blinken doet na Saudi-Arabië ook Israël en Jordanië aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken breidt zijn reis door het Midden-Oosten uit met bezoeken aan Jordanië en Israël, meldt buitenlandwoordvoerder Matthew Miller. Dit weekend was Blinken in Saudi-Arabië voor een bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), waar behalve over economische zaken ook over de oorlog in Gaza werd gesproken.

11 uur geleden