
AstraZeneca werkt met Oxford aan vaccin Zuid-Afrikaanse variant
LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Farmaceut AstraZeneca werkt samen met de Universiteit van Oxford aan een nieuw vaccin voor de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Dat zegt topman Pascal Soriot tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij verwacht dat het huidige coronavaccin van de farmaceut ook al beschermt tegen die variant, al is niet zeker in welke mate.
Het coronavaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.
Wetenschappers hielden er al rekening mee dat het coronavirus zou evolueren en dat er mutaties zouden worden ontdekt waarbij de huidige vaccins niet zouden werken. Weinig onderzoekers verwachtten dat dit zo snel zou gebeuren. Onderdeel van het probleem is de alom aanwezigheid van het virus.
Moderna en Pfizer/BioNTech
Maandag lieten farmaceuten Moderna en Pfizer/BioNTech weten dat hun vaccins werken tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. Bij de Zuid-Afrikaanse variant is die reactie wel veel kleiner. Daarom werkt Moderna aan een extra dosis, een zogeheten booster shot. Die kan misschien ook helpen tegen mutaties die in de toekomst ontstaan.
Bij het huidige middel krijgen mensen twee inentingen, met enkele weken tussen de eerste en de tweede prik. Na twee vaccinaties zouden mensen goed beschermd moeten zijn tegen het coronavirus. Een derde inenting zou de verdediging van het lichaam nog sterker kunnen maken, is de gedachte. "Bij de strijd tegen het coronavirus is het belangrijk om proactief te zijn terwijl het virus zich ontwikkelt", verklaarde Moderna maandag.
Meer uit Gezond
ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag.
20 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.
21 uur geledenBRUSSEL (ANP) - België heeft melding gemaakt van het grootste aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in ongeveer twee maanden. Er moesten vrijdag nog eens 204 patiënten met het virus worden opgenomen, bericht VRT zaterdag. Het was de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 uitkwam.
1 dag geledenHILVERSUM (ANP) - Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Bijna de helft van de Amerikaanse 65-plussers heeft inmiddels een eerste inenting tegen Covid-19 gehad. Dat heeft Andy Slavitt, een belangrijke adviseur van het Witte Huis voor het coronabeleid, vrijdag bekendgemaakt. Van de mensen die langdurig in een zorginstelling verblijven, heeft inmiddels drie kwart de eerste dosis vaccin toegediend gekregen.
1 dag geledenBILTHOVEN/BRUSSEL (ANP) - Nederland had gehoopt op 4,5 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin in het eerste kwartaal, zoals besteld, maar heeft daar volgens het RIVM "tot nu toe nog geen 10 procent van binnen gekregen." Het kwartaal is echter nog niet om, aldus het gezondheidsinstituut.
1 dag geledenZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1864 coronapatiënten, 23 minder dan donderdag. Van hen liggen er 525 op de intensive care, een minder dan een dag eerder, en 1339 in de kliniek, 22 minder.
1 dag geleden
0 reacties
Om te reageren moet je eerst even inloggen.