Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AstraZeneca verkoopt meer coronavaccins in tweede kwartaal

AstraZeneca verkoopt meer coronavaccins in tweede kwartaal

CAMBRIDGE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Farmaceut AstraZeneca heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim drie keer zo veel omzet behaald met de verkoop van zijn coronavaccin als in de eerste drie maanden van het jaar. Het Brits-Zweedse bedrijf nam de verkopen van die inenting niet mee in zijn verwachtingen voor het hele jaar omdat het uit principe geen winst maakt op de productie en verkoop zolang de pandemie duurt.

De verwachtingen voor het hele jaar stelde AstraZeneca naar boven bij door de overname van het bedrijf Alexion. Dat specialiseert zich in geneesmiddelen voor zeldzame ziektes.

Het coronavaccin van AstraZeneca, dat door de universiteit van Oxford werd ontwikkeld, heeft de afgelopen maanden te kampen gehad met een aantal tegenslagen. Zo bleek het niet zo goed te beschermen als de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ook werd het gebruik in verschillende landen opgeschort vanwege een kans op een vorm van trombose.

Prijsverhoging

Een aanvraag voor goedkeuring in de Verenigde Staten stelde AstraZeneca uit naar de tweede jaarhelft. Dat is nog wel altijd een doel, liet topman Pascal Soriot weten. In de toekomst kan dat volgens de Fransman namelijk nog van belang zijn.

Soriot zei ook dat AstraZeneca niet voor eeuwig geen winst kan maken op het vaccin en zette daarmee de deur op een kier voor een prijsverhoging. Wel stelde de topman dat zijn bedrijf nooit uit zal zijn op grote winsten van het vaccin.

Desondanks verkocht AstraZeneca voor 894 miljoen dollar aan de coronavaccins. De totale omzet kwam uit op 8,2 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de 6,2 miljard dollar uit dezelfde periode een jaar eerder. De winst bedroeg 550 miljoen dollar tegen 738 miljoen dollar een jaar eerder.

Meer uit Financieel

Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.

11 minuten geleden
Luchtvaartorganisatie IATA: 4,7 miljard passagiers in 2024

GENÈVE (ANP) - De wereldwijde luchtvaartindustrie zal volgend jaar naar verwachting een recordaantal van 4,7 miljard passagiers vervoeren. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Daarmee zou het oude record van 4,5 miljard passagiers uit 2019, het jaar voor de coronapandemie, worden verbroken.

46 minuten geleden
Sigarettenmaker BAT schrijft 25 miljard pond af op divisie VS

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Sigarettenproducent British American Tabacco (BAT), het bedrijf achter merken als Lucky Strike en Dunhill, schrijft maar liefst 25 miljard dollar (omgerekend zo'n 29 miljard euro) af op zijn activiteiten in de Verenigde Staten. BAT zegt last te hebben van een vertragende economie en een gedaalde vraag naar zijn sigarettenmerken in de VS.

53 minuten geleden
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets

AMSTERDAM (ANP) - Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder zegt duizenden meldingen te hebben gekregen over dit soort problemen.

1 uur geleden
China noemt exportbeleid EU onlogisch

BEIJING (ANP/AFP) - China zegt het exportbeleid van de Europese Unie "onlogisch" te vinden. Het landenblok verklaarde in de aanloop naar een top met de Chinese regering de eigen markt te willen beschermen, maar ook meer te willen exporteren naar het Aziatische land.

1 uur geleden
Duitsland wekt minder stroom op door economische vertraging

WIESBADEN (ANP) - Duitsland heeft in het derde kwartaal van dit jaar ruim 20 procent minder stroom opgewekt en aan het net geleverd. Dat is vermoedelijk het gevolg van de economische vertraging in het land. Daardoor verbruikten energie-intensieve industrieën minder elektriciteit. Volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis werd er afgelopen kwartaal ook meer elektriciteit uit het buitenland ingevoerd.

2 uur geleden
Bloomberg: TikTok-moeder ByteDance 268 miljard dollar waard

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van het Chinese moederbedrijf ByteDance van de populaire filmpjesapp TikTok bedraagt nu ongeveer 268 miljard dollar, omgerekend bijna 250 miljard euro. Dat heeft persbureau Bloomberg berekend op basis van een terugkoop van aandelen door ByteDance.

2 uur geleden