Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AstraZeneca: medicijn beperkt ook kans op ernstige coronaklachten

AstraZeneca: medicijn beperkt ook kans op ernstige coronaklachten

LONDEN (ANP) - Farmaceut AstraZeneca zegt een middel te hebben ontwikkeld dat mensen helpt die het coronavirus hebben opgelopen. Het medicijn zou de kans op ernstige klachten na besmetting flink verkleinen. De resultaten van het onderzoek naar het middel AZD7442 zijn maandag naar buiten gebracht.

AstraZeneca zei eerder al dat AZD7442 kan helpen bij het voorkomen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het is nu het eerste middel dat klachten zowel kan voorkomen als behandelen, zegt het bedrijf.

Het middel werd getest op honderden proefpersonen die het coronavirus onder de leden hadden. De meesten van hen liepen risico op ernstige klachten, doordat ze bijvoorbeeld leden aan overgewicht of longaandoeningen. De ene helft kreeg het geneesmiddel, de andere helft een placebo om de uitkomsten te kunnen vergelijken.

Ernstige klachten

Ruim 400 proefpersonen ontvingen het middel AZD7442 binnen zeven dagen na de eerste coronasymptomen Van hen kregen 18 mensen desondanks ernstige klachten. In de even grote placebogroep gebeurde dit bij 37 mensen.

Een andere groep van ruim 250 proefpersonen kreeg het middel binnen vijf dagen na de eerste symptomen. In deze groep werden negen mensen toch flink ziek, tegen 27 in de even grote controlegroep.

Twee monoklonale antilichamen

AZD7442 bestaat uit een combinatie van twee zogeheten monoklonale antilichamen. Dit zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt, op basis van stoffen die zijn verkregen met behulp van herstellende coronapatiƫnten.

AstraZeneca heeft veel geld gestoken in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf was lang koploper in die ontwikkeling, maar werd later voorbijgestoken door concurrenten als Pfizer, Moderna en Janssen. In Nederland wordt het coronavaccin van AstraZeneca niet meer gebruikt, de laatste levering kwam begin juli binnen. Het bedrijf is daarom op zoek naar een nieuwe inkomstenbron.

Wanneer AstraZeneca het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat vragen om het middel te beoordelen is nog niet duidelijk. Het EMA kijkt momenteel al wel naar een andere therapie met monoklonale antilichamen, van de bedrijven Regeneron en Roche. Ook dat middel kan volgens de makers zowel de ziekte Covid-19 behandelen als voorkomen na infectie. De Wereldgezondheidsorganisatie keurde het middel eerder al goed. In het Erasmus MC in Rotterdam wordt het al gebruikt.

Meer uit Gezond

WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiƫle tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

7 uur geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

9 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

1 dag geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 dag geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden