Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AstraZeneca: medicijn beperkt ook kans op ernstige coronaklachten

AstraZeneca: medicijn beperkt ook kans op ernstige coronaklachten

LONDEN (ANP) - Farmaceut AstraZeneca zegt een middel te hebben ontwikkeld dat mensen helpt die het coronavirus hebben opgelopen. Het medicijn zou de kans op ernstige klachten na besmetting flink verkleinen. De resultaten van het onderzoek naar het middel AZD7442 zijn maandag naar buiten gebracht.

AstraZeneca zei eerder al dat AZD7442 kan helpen bij het voorkomen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het is nu het eerste middel dat klachten zowel kan voorkomen als behandelen, zegt het bedrijf.

Het middel werd getest op honderden proefpersonen die het coronavirus onder de leden hadden. De meesten van hen liepen risico op ernstige klachten, doordat ze bijvoorbeeld leden aan overgewicht of longaandoeningen. De ene helft kreeg het geneesmiddel, de andere helft een placebo om de uitkomsten te kunnen vergelijken.

Ernstige klachten

Ruim 400 proefpersonen ontvingen het middel AZD7442 binnen zeven dagen na de eerste coronasymptomen Van hen kregen 18 mensen desondanks ernstige klachten. In de even grote placebogroep gebeurde dit bij 37 mensen.

Een andere groep van ruim 250 proefpersonen kreeg het middel binnen vijf dagen na de eerste symptomen. In deze groep werden negen mensen toch flink ziek, tegen 27 in de even grote controlegroep.

Twee monoklonale antilichamen

AZD7442 bestaat uit een combinatie van twee zogeheten monoklonale antilichamen. Dit zijn antistoffen die in het laboratorium zijn nagemaakt, op basis van stoffen die zijn verkregen met behulp van herstellende coronapatiënten.

AstraZeneca heeft veel geld gestoken in de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Het bedrijf was lang koploper in die ontwikkeling, maar werd later voorbijgestoken door concurrenten als Pfizer, Moderna en Janssen. In Nederland wordt het coronavaccin van AstraZeneca niet meer gebruikt, de laatste levering kwam begin juli binnen. Het bedrijf is daarom op zoek naar een nieuwe inkomstenbron.

Wanneer AstraZeneca het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat vragen om het middel te beoordelen is nog niet duidelijk. Het EMA kijkt momenteel al wel naar een andere therapie met monoklonale antilichamen, van de bedrijven Regeneron en Roche. Ook dat middel kan volgens de makers zowel de ziekte Covid-19 behandelen als voorkomen na infectie. De Wereldgezondheidsorganisatie keurde het middel eerder al goed. In het Erasmus MC in Rotterdam wordt het al gebruikt.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

4 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

5 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

5 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

5 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

5 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

5 dagen geleden