Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'AstraZeneca levert ook maar helft van in lente beloofde vaccins'

'AstraZeneca levert ook maar helft van in lente beloofde vaccins'

BRUSSEL (ANP/RTR) - AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni maar de helft van de afgesproken hoeveelheid coronavaccins. De unie, met meer dan 350 miljoen volwassen inwoners, kan volgens een ingewijde op nog geen 90 miljoen doses rekenen. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte de vaccinfabrikant zijn toezeggingen ook al niet waar.

Het Brits-Zweedse bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron tegen persbureau Reuters gezegd. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert in april, mei en juni.

De vaccinmaker zou tegen eind september de hele achterstand willen inlopen, leest Reuters in een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid. De EU-bron heeft daarover zijn twijfels. Het bedrijf paste leveringscijfers al vaak aan en zou nog niet hebben uitgelegd waar het de extra benodigde doses vandaan haalt.

Productie hapert

De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. Dat betekende een felle ruzie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er tussen de regels van beschuldigde andere klanten voor te trekken.

Ook de aanvoer van de twee andere coronavaccins die inmiddels in de EU gebruikt mogen worden gaat met horten en stoten. Maar op dat van AstraZeneca hadden veel EU-landen, ook Nederland, zwaarder ingezet. Nederland wil er eerst jonge zestigers en personeel in de verpleeghuizen, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg mee inenten. Van die laatsten staan er heel wat al even in de wacht.

De Europese Commissie wil vooralsnog niets zeggen over de mogelijke nieuwe tegenslag. De gesprekken over het leveringsschema van AstraZeneca gaan door, laat zij weten. Het bedrijf "verfijnt" en "verstevigt" op dit moment de planning. De commissie verwacht dat zij vervolgens "een verbeterd leveringsschema" voorgelegd krijgt.

Ook AstraZeneca bevestigt of weerspreekt de berichten niet. Het bedrijf hoopt met "ongelooflijk hard werk" meer te kunnen leveren van de afgesproken hoeveelheden dan het er nu naar uitziet. AstraZeneca "herziet het leveringsschema voortdurend" en praat de Europese Commissie daarover "wekelijks" bij.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 4 dagen geleden
Iemand die werkt in die fabriek in Belgie zegt dat ze amper op 80% draaien.. er is iets anders aan de hand.
Vuuren 5 dagen geleden
Dit is spelen met levens, ongehoord! Ongehoord dus.
tati 1 5 dagen geleden
sorry, het is ons voor een "dubbeltje "aangeboden, we zouden beter geld terug vragen van die 3 miljard euro die er ingestoken is, misschien dat het dan wat sneller gaat
Kwek 5 dagen geleden
Alles draait om geld! De EU wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten dus natuurlijk gaan de goed betalende landen voor. Rusland kan er vele miljoenen tegelijk leveren maar daar is de EU te trots voor. Liever alles naar de klote dan de Russen laten helpen.
JoMePi 5 dagen geleden
Wanneer laat Nederland europese commisie eens de middelvinger zien en koopt het zelf vaccins in voor de burger . Zoals het nou gaat via de EU word het helemaal niets (zoals gewoonlijk)

Meer uit Gezond

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets toegenomen

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1848 coronapatiënten, 39 meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 526 op de intensive care, acht meer dan zaterdag, en 1322 in de kliniek. Dat zijn er 31 meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

10 uur geleden
RIVM meldt 4729 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4729 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

11 uur geleden
Aantal Covid-patiënten in ziekenhuizen iets afgenomen

ZEIST (ANP) - In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1809 coronapatiënten, 55 minder dan vrijdag. Van hen liggen er 518 op de intensive care, zeven minder dan een dag eerder, en 1291 in de kliniek. Dat zijn er 48 minder dan vrijdag.

1 dag geleden
RIVM meldt 4993 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen vrijdag- en zaterdagochtend 4993 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

1 dag geleden
België meldt grootste aantal corona-opnames in maanden

BRUSSEL (ANP) - België heeft melding gemaakt van het grootste aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten in ongeveer twee maanden. Er moesten vrijdag nog eens 204 patiënten met het virus worden opgenomen, bericht VRT zaterdag. Het was de eerste keer sinds 29 december dat het aantal opnames boven de 200 uitkwam.

1 dag geleden
'Meerderheid bevolking heeft laag vertrouwen in vaccinatiebeleid'

HILVERSUM (ANP) - Van de Nederlandse bevolking heeft 61 procent weinig vertrouwen in het vaccinatiebeleid, stelt het programma EenVandaag op grond van eigen onderzoek onder 30.000 leden van zijn Opiniepanel. Van hen heeft ruim een derde (37 procent) dat vertrouwen wel.

1 dag geleden
Bijna helft Amerikaanse 65-plussers ingeënt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Bijna de helft van de Amerikaanse 65-plussers heeft inmiddels een eerste inenting tegen Covid-19 gehad. Dat heeft Andy Slavitt, een belangrijke adviseur van het Witte Huis voor het coronabeleid, vrijdag bekendgemaakt. Van de mensen die langdurig in een zorginstelling verblijven, heeft inmiddels drie kwart de eerste dosis vaccin toegediend gekregen.

2 dagen geleden