Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'AstraZeneca heeft ook in VK alleen inspanningsverplichting'

'AstraZeneca heeft ook in VK alleen inspanningsverplichting'

LONDEN (ANP) - Farmaceut AstraZeneca heeft ook in het Verenigd Koninkrijk een inspanningsverplichting bij het leveren van coronavaccins. Dat bericht nieuwszender CNN, dat de hand heeft gelegd op een 52 pagina's tellend contract tussen de Britse overheid en het bedrijf. Zo'n afspraak is minder hard dan een leveringsverplichting.

In het contract wordt hetzelfde taalgebruik gebruikt als in de overeenkomst tussen AstraZeneca en de EU, aldus CNN. De farmaceut botste eerder met Brussel omdat het veel minder doses van zijn coronavaccin kan leveren dan verwacht. In het Verenigd Koninkrijk leken er geen problemen te zijn met de levering.

AstraZeneca benadrukte destijds dat er geen sprake was van een leveringsverplichting in de EU, maar een inspanningsverplichting. Dat betekent dat de onderneming toezegt zijn best te doen om afspraken na te komen. "We hebben geen commitment aan Europa", zei topman Pascal Soriot eind januari in een Italiaanse krant. "We zeiden dat we ons uiterste best gaan doen."

De nieuwszender probeerde al langer de hand te leggen op het Britse contract, maar daar wilde Londen eerst niet aan meewerken. Na een beroep op de Britse Wet openbaarheid van bestuur kreeg de zender alsnog een link in handen naar het contract. Het gaat om een versie waarin bepaalde informatie is weggelaten, bijvoorbeeld over de data waarop vaccins worden geleverd.

Het contract lijkt al sinds 26 november online te staan, maar is volgens CNN zeer moeilijk te vinden op een Britse overheidssite. De EU heeft eerder al een deels weggelakte versie onthuld van het eigen contract met de farmaceut. Dat betekent dat de afspraken nu vergeleken kunnen worden. Een door CNN geraadpleegde expert zegt dat de openbare versies van de contracten van de EU en het VK op hoofdlijnen overeen lijken te komen.

Meer uit Buitenland

VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

1 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

1 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

2 uur geleden
Meer lichamen gevonden na neerstorten legervliegtuig VS bij Japan

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Bij de zoektocht op zee naar het wrak en de achtkoppige bemanning van een neergestort Amerikaans legervliegtuig van het type Osprey zijn vijf lichamen gevonden. De stoffelijke resten van een bemanningslid waren eerder al geborgen. De overige twee worden nog vermist.

3 uur geleden
Amerikaans geld voor Oekraïne raakt voor het eind van het jaar op

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Witte Huis heeft gewaarschuwd dat er snel een akkoord moet komen met het parlement omdat het geld voor Oekraïne opraakt. "Ik wil duidelijk zijn", zegt Shalanda Young, die namens het Witte Huis over de begroting gaat. "Zonder actie van het Congres zitten we aan het eind van het jaar zonder middelen om Oekraïne meer wapens en materieel te leveren."

4 uur geleden
Voorzitter COP28 benadrukt wel in klimaatwetenschap te geloven

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de klimaattop Sultan Ahmed Al-Jaber benadrukt maandag "zeker in klimaatwetenschap te geloven en deze ook te respecteren". De topman van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten raakte een dag eerder opnieuw in opspraak, na berichtgeving van The Guardian waarin naar voren kwam dat hij klimaatwetenschap in twijfel trok.

5 uur geleden
Minister: aanvaller Parijs had beter behandeld moeten worden

PARIJS (ANP/AFP) - De man met jihadistische denkbeelden die zaterdagavond bij de Eiffeltoren in Parijs mensen met een hamer en een mes aanviel, is geestesziek en had beter psychiatrisch behandeld moeten worden. Een Duitse toerist kwam om en twee anderen raakten gewond. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er duidelijk fouten zijn gemaakt bij het toezicht op de man, niet bij de inlichtingendiensten, maar in de psychiatrische zorg.

6 uur geleden