Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AstraZeneca gaat 90 miljoen doses vaccin in Japan produceren

AstraZeneca gaat 90 miljoen doses vaccin in Japan produceren

TOKIO/CAMBRIDGE (ANP) - De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca gaat in Japan 90 miljoen doses van het coronavaccin produceren dat het ontwikkelde met de Universiteit van Oxford. Dat heeft het bedrijf toegezegd aan het Japanse ministerie van Volksgezondheid, meldt een regeringswoordvoerder.

Hoofdkabinetssecretaris Katsunobu Kato vertelde verslaggevers dat de regering er veel belang aan hecht dat er coronavaccins in Japan worden geproduceerd. AstraZeneca werkt samen met de Japanse farmaceut Daiichi Sankyo en andere Japanse partners om het land 120 miljoen doses te leveren.

Onlangs kwam AstraZeneca nog hard in aanvaring met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen omdat het bedrijf had aangekondigd minder vaccins aan Europese landen te kunnen leveren. In een interview met de Franse krant Le Figaro verzekerde de topman van het farmaciebedrijf dat het de vaccins niet elders tegen winst had verkocht. Inmiddels zouden de Europese Commissie en AstraZeneca weer op betere voet samenwerken.

Japanse media meldden eind vorige maand dat de regering plannen heeft om in februari te beginnen met het inenten van zo'n zorgmedewerkers die bij hun werk met Covid-patiënten in aanraking komen. Om de vaccinatiecampagne te doen slagen moet de regering veel scepsis onder de Japanse bevolking overwinnen. Volgens het medische vaktijdschrift The Lancet valt Japan in de groep landen waar het minste vertrouwen is in vaccins. Minder dan 30 procent van de Japanners zou overtuigd zijn dat vaccins veilig, belangrijk en effectief zijn.

Het land met 126,5 miljoen inwoners en een zeer vergrijsde bevolking is er tot dusver in geslaagd het aantal besmettingen en doden relatief laag te houden. Volgens de gegevens van de Johns Hopkins Universiteit is het longvirus in Japan vooralsnog bij 376.468 personen vastgesteld, van wie er 5387 overleden.

Meer uit Buitenland

Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

2 uur geleden
Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

3 uur geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

4 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

4 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

5 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

8 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

8 uur geleden