
AstraZeneca: coronavaccin werkt beter bij tweede prik na 12 weken
OXFORD (ANP) - Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca werkt beter wanneer mensen twaalf weken na de eerste vaccinatie een herhaalprik krijgen. Dat is de maximale tussenperiode voor dat vaccin. De bescherming is dan 82 procent. "Het verlengen van de tussenperiode versterkt niet alleen de werking van het vaccin, maar maakt het ook mogelijk om meer mensen te vaccineren", concludeert AstraZeneca.
Het vaccin moet twee keer worden toegediend, met vier tot twaalf weken tussen de eerste en tweede inenting. Hoe langer de tussenperiode is, hoe meer mensen met de bestaande voorraad kunnen worden gevaccineerd.
AstraZeneca heeft het vaccin AZD1222 getest op 17.177 mensen in Groot-Brittannië, Brazilië en Zuid-Afrika. Net als de andere vaccins kan AZD1222 niet elke besmetting voorkomen, het kan gebeuren dat mensen ondanks de vaccinatie toch corona oplopen. Maar volgens AstraZeneca voorkomt het middel "in 100 procent van de gevallen" dat mensen zo ziek worden van corona dat ze in het ziekenhuis belanden en eraan overlijden. Bovendien daalt het aantal mensen dat zonder coronaklachten anderen kan besmetten. Na de eerste prik daalt de zogenoemde asymptomatische transmissie met 67 procent.
Het vaccin van AstraZeneca werd vorige week toegelaten op de Europese markt. AstraZeneca meldde eerder dat het vaccin 70 procent bescherming bood. Bij de eerste proeven was dit zelfs 90 procent. Dat hoge percentage was mogelijk een vertekend beeld. Het ging om een kleine groep proefpersonen, van wie een deel per ongeluk een verkeerde dosis van het vaccin kreeg.
Meer uit Gezond
LONDEN (ANP) - Oud-profvoetballers hebben ruim drie keer zoveel kans om dementie te krijgen dan de doorsnee bevolking. Dat heeft een studie aan de universiteit van Nottingham, gedaan op verzoek van de Engelse voetbalbond (FA) en een organisatie van spelers, opnieuw uitgewezen. Eerdere onderzoeken wezen de afgelopen tijd al veel vaker in die richting.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.
1 dag geledenASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - De zorg voor het vrouwelijke geslachtsorgaan moet beter, vindt dermatoloog Colette van Hees van het Erasmus MC. Daarvoor is het Vulva Zorgnetwerk opgericht. Zo is het de bedoeling dat vrouwen beter, sneller en met meer empathie worden behandeld.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De tabaksindustrie probeert telkens de strijd tegen filtersigaretten ('sjoemelsigaretten') te vermijden en uit te stellen, zegt een advocaat van de Stichting Rookpreventie Jeugd donderdag in de rechtszaal in Den Haag. De twee partijen stonden daar andermaal tegenover elkaar, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
2 dagen geleden