Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

AstraZeneca: Britten kochten zich in Nederlandse vaccinfabriek in

AstraZeneca: Britten kochten zich in Nederlandse vaccinfabriek in

BRUSSEL (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk stak al heel vroeg geld in het bedrijf in Leiden dat coronavaccins maakt voor AstraZeneca. Het land verzekerde zich zo van de levering van vaccins, zegt AstraZeneca-topman Pascal Soriot. Die afspraken waren er dus veel eerder dan met de EU, suggereerde hij. Brussel viste achter het net toen de productie elders haperde.

Niettemin gaat het overgrote deel van de coronavaccins die AstraZeneca in de Europese Unie maakt naar de EU-landen, verzekerde Soriot donderdag het Europees Parlement. Ook die van het Leidse Halix.

Europarlementariërs hebben daarover twijfels omdat de vaccinfabrikant veel minder levert aan de EU dan afgesproken, terwijl bijvoorbeeld de aanvoer naar het Verenigd Koninkrijk niet stokte. Ze verdenken het Brits-Zweedse bedrijf ervan de Britten voor te trekken en in de EU gemaakte vaccins naar het Verenigd Koninkrijk te verschepen.

Afspraken

Europarlementariër Esther de Lange vroeg Soriot of de Nederlandse fabriek die voor AstraZeneca draait, al eerder had afgesproken vaccins aan het VK te leveren. De Britse regering heeft inderdaad al "heel vroeg" geld gestoken in Britse en Nederlandse fabrieken, antwoordde de topman. Die contracten lagen er al toen AstraZeneca in april in het project stapte. Hij legde niet uit hoe het bedrijf in augustus dan toch kon afspreken met de Europese Commissie dat Halix voor de EU zou draaien.

Soriot zei "teleurgesteld" te zijn dat de productie en dus de levering van zijn coronavaccin aan de Europese Unie tegenvalt. "Net als jullie".

Tegenslag

AstraZeneca meldde de afgelopen weken tegenslag na tegenslag. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. De productie in het tweede kwartaal dreigt ook fors tegen te vallen, bleek maandag. Het bedrijf staat er in Brussel sindsdien niet erg goed op.

Soriot is er niettemin "van overtuigd" dat de productie in de lente op gang komt. Het bedrijf zal nauw samenwerken met de Europese Commissie om dat voor elkaar te krijgen, zegt hij.

Meer uit Buitenland

Joelia Navalnaja noemt Poetin 'een monster' in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - In een toespraak tot het Europees Parlement heeft de weduwe van de recent in een strafkamp overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny gewaarschuwd president Poetin op geen enkele manier te vertrouwen. "Poetin is tot alles in staat en je kunt niet met hem onderhandelen", verklaarde Joelia Navalnaja woensdag.

5 minuten geleden
China stuurt weer gezant naar Oekraïne en Rusland

BEIJING (ANP/DPA/AFP) - China stuurt weer een gezant naar Oekraïne en Rusland voor overleg over de oorlog. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over de "tweede ronde van de pendeldiplomatie om een politieke oplossing te zoeken voor de Oekraïnecrisis". De diplomaat Li Hui gaat ook naar Polen, Frankrijk, Duitsland en Brussel.

1 uur geleden
Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

1 uur geleden
Autoriteiten Gaza melden bijna 30.000 doden door inval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door de Israëlische inval in de Gazastrook is opgelopen tot 29.954, melden de plaatselijke autoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat in de afgelopen 24 uur zeker 76 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden zou boven de 70.000 liggen.

1 uur geleden
Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

2 uur geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

2 uur geleden
Meer dan miljoen asielaanvragen in EU, hoogste aantal in jaren

VALLETTA (ANP) - Het aantal asielaanvragen in EU-lidstaten steeg vorig jaar met 18 procent naar 1,14 miljoen. Het gaat volgens cijfers van het Asielagentschap van de Europese Unie (EUAA) om het hoogste aantal aanvragen in zeven jaar.

2 uur geleden