Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Aston Martin maakt koerssprong op beurs na Chinese investering

Aston Martin maakt koerssprong op beurs na Chinese investering

LONDEN (ANP) - De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin is donderdag flink meer waard geworden op de Londense aandelenbeurs. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het Chinese autoconcern Geely zijn belang in het Britse bedrijf wil verdubbelen en het aandeel beleefde een koerssprong van 12,5 procent. De stemming op de Europese beurzen was sowieso goed op Hemelvaartsdag. De hoop op een spoedig akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde daarbij voor optimisme.

Aston Martin, onder meer bekend omdat de fictieve Britse spion James Bond in veel films in auto's van het merk reed, meldde dat Geely omgerekend zo'n 270 miljoen euro uittrekt om zijn belang uit te breiden tot 17 procent. De deal, voor Aston Martin interessant in verband met het oog op verkopen in de omvangrijke Chinese markt, maakt van Geely de op twee na grootste investeerder in het Britse merk. Nummer één op die lijst is nog altijd de Canadese zakenman Lawrence Stroll en nummer twee is Saudi-Arabië. Dat land stak vorig jaar veel geld in Aston Martin via zijn staatsinvesteringsfonds.

Ook chipbedrijven als ASML, Besi en ASMI waren in trek op de beurs. Zij wonnen tot meer dan 5 procent in de lijst met Amsterdamse hoofdfondsen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat het Amerikaanse chipbedrijf Micron Technology met steun van de Japanse overheid de komende jaren miljarden gaat investeren in de ontwikkeling van nieuwe chips in Japan. Geholpen door de koerswinsten van de chipbedrijven steeg de AEX-index met 0,9 procent tot 765,28 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 938,24 punten en de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,3 procent.

Deutsche Bank

In Frankfurt klom Deutsche Bank bijna 1 procent. De grootste bank van Duitsland betaalt 75 miljoen dollar om een rechtszaak te schikken waarin slachtoffers van zedendelinquent Jeffrey Epstein de bank beschuldigden van het faciliteren van zijn misbruikpraktijken. In Londen zakte het Britse modemerk Burberry dik 5 procent na tegenvallende resultaten. BT ging met ongeveer hetzelfde percentage onderuit. Het Britse telecomconcern wil zijn personeelsbestand in de komende zeven jaar met ruim 40 procent verminderen om kosten te besparen. Bij het bedrijf werken momenteel zo'n 130.000 mensen.

De euro was 1,0774 dollar waard, tegen 1,0828 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent in prijs tot 71,94 dollar. Brentolie kostte 1,3 procent minder op 75,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verkoop illegale Chinese fatbikes verpest imago, vindt fabrikant

DOETINCHEM (ANP) - De verkoop van illegale, makkelijk op te voeren fatbikes door Chinese fabrikanten verpest het imago van de fietsen. Dat stelt Niels Willems, medeoprichter van fatbikefabrikant Brekr en initiatiefnemer van het Convenant Veilige Fatbikes samen met drie andere Nederlandse fabrikanten. De fatbike wint snel aan populariteit in Nederland, maar onterecht is het beeld ontstaan dat het een onveilige fiets is, aldus Willems, die inschat dat dit jaar al 50.000 fatbikes zijn gekocht in Nederland.

1 uur geleden
ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

DEN HAAG (ANP) - Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd 'gratis' versie van Facebook of Instagram.

1 uur geleden
Bijna 6 miljoen reizigers Schiphol in juni, meer dan vorig jaar

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in juni bijna 6 miljoen passagiers verwerkt, wat 5 procent meer is vergeleken met een jaar eerder. Ook het aantal vluchten van en naar de luchthaven ging omhoog.

2 uur geleden
Kosten van computerstoring 'heel lastig' in kaart te brengen

DEN HAAG (ANP) - De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert "heel lastig" in kaart te brengen. "De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid."

2 uur geleden
Reisorganisaties in afrondende fase met afhandelen storingschade

LEUSDEN (ANP) - Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met het op pad helpen van de laatste reizigers die vertraging hebben opgelopen door de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag. Dat was van het weekend nog anders, toen sommige reisorganisaties zeker "10 procent van hun klanten moesten omboeken", zegt directeur Frank Radstake van reisbranchevereniging ANVR.

2 uur geleden
Verzekeraar vreest miljoenenschade Duitse wijnboeren door vorst

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Duitse wijnboeren hebben naar verwachting voor miljoenen euro's aan schade geleden door strenge nachtvorst in het voorjaar waardoor druivenoogsten verloren zijn gegaan. Dat zegt de grote Duitse verzekeraar Allianz. Duitsland behoort tot de grootste wijnproducenten van Europa, met bijvoorbeeld de bekende Riesling-wijn.

2 uur geleden
Investeerder Abu Dhabi neemt meerderheidsbelang in Bugaboo

AMSTERDAM (ANP) - Kinderwagenmerk Bugaboo komt in handen van Mubadala Capital, een staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi. De investeerder uit de Verenigde Arabische Emiraten neemt een meerderheidsbelang in het van oorsprong Nederlandse merk, meldt het in een verklaring samen met de vorige eigenaar, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Bain Capital.

3 uur geleden