Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Assistent president Jemen: interventie Saudi-Arabië mislukt

Assistent president Jemen: interventie Saudi-Arabië mislukt

ADEN (ANP/BLOOMBERG) - Een assistent van de president van Jemen noemt de militaire interventie van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië mislukt. De coalitietroepen zijn sinds 2015 in Jemen aanwezig, maar een einde van het conflict tussen de regering en de Houthi-rebellen is nog niet in zicht. De coalitie steunt de regering.

Ahmed Bin Daghr is de eerste hooggeplaatste functionaris die openlijk zegt dat de interventie mislukt is. "Het heeft geen van zijn doelen bereikt. De oorlog heeft de staat Jemen verwoest. Militair ingrijpen is geen oplossing meer."

Het conflict met de door Iran gesteunde Houthi's duurt nog steeds voort. Het noorden van het land, waaronder hoofdstad Sanaa, is in handen van de Houthi's. Sinds april heeft een andere rebellengroepering zich ook tegen de regering gekeerd. Zij hebben de onafhankelijkheid uitgeroepen in het zuiden van het land. Eerder vochten deze militanten nog samen met het regeringsleger en de coalitie tegen de Houthi's.

Jemen is volgens de Verenigde Naties het toneel van de grootste humanitaire ramp ter wereld geworden. Veel inwoners van het land leven in vluchtelingenkampen, sinds ze zijn gevlucht voor het geweld. Door de oorlog kunnen er weinig hulpgoederen worden geleverd voor de vluchtelingen.

Meer uit Buitenland

Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

8 minuten geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

16 minuten geleden
Bronnen: VS overwegen defensieverdragen met Saudi-Arabië en Israël

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten overwegen het sluiten van verdedigingsverdragen met Israël en Saudi-Arabië. Dat zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Zo moet een grote stap worden gezet richting het normaliseren van de diplomatieke relatie tussen de twee landen, die behoren tot de belangrijkste Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten.

55 minuten geleden
Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

1 uur geleden
Zelensky in Washington: we verliezen de oorlog zonder hulp VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens een besloten bijeenkomst in Washington gezegd dat het wegvallen van Amerikaanse steun aan zijn land grote gevolgen kan hebben. De Democratische fractievoorzitter in de Senaat Chuck Schumer zei volgens Amerikaanse media dat de Oekraïense leider met een grimmige waarschuwing kwam: "Als we de hulp niet krijgen, verliezen we de oorlog."

2 uur geleden
Trump wil shutdown om geldkraan aanklagers dicht te draaien

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft Republikeinen in het Congres opgeroepen aan te sturen op een shutdown, het platleggen van de landelijke overheid. "Dit is de laatste kans om de financiering te stoppen van de politieke vervolging tegen mij en andere patriotten", schreef de Republikein op zijn berichtenplatform Truth Social.

3 uur geleden
Brits OM vervolgt vijf Bulgaren voor spionage voor Rusland

LONDEN (ANP) - Het Britse Openbaar Ministerie stelt vervolging in tegen vijf Bulgaren die worden verdacht van spionage voor Rusland. De drie mannen en twee vrouwen probeerden volgens de aanklagers jarenlang informatie te verzamelen die "direct of indirect nuttig is voor een vijand". De activiteiten zouden tussen augustus 2020 en februari 2023 hebben plaatsgevonden.

5 uur geleden